A Terapia igazgatója elmagyarázta a politikusoknak, hogy éppen miattuk nem tudnak új gyógyszereket gyártani

A legnagyobb hazai gyógyszergyár feje finoman elküldte a politikusokat melegebb éghajlatra (fetéve, hogy a melegebb éghajlat és a politikusok között szoros rokonsági kapcsolat áll fönn).

Hirdetés

Hogy miért nem tudnak a hazai gyógyszergyárak olyan gyógyszereket gyártani, amelyekre most, a koronajárványban nagy szükség lenne? A politikusok miatt. Így összegzi a problémát a legnagyobb hazai gyógyszergyár, a kolozsvári Terapia igazgatója, Dragoş Damian.

A Terapia vezetője elismeri, hogy valóban nem tudnak például Remdesivirt vagy Favipiravirt (olyan vírusellenes szerek, amelyeket ugyan nem a koronavírusra fejlesztettek ki, de az eddigi kísérletek szerint hatásosak a korona ellen is) gyártani, mert egyszerűen nincs technikai felszereltségük hozzá, hiszen a mindenkori hazai kormány a kisujját sem mozgatja, hogy ilyen irányban támogassa a piac szereplőit.

Sőt ahelyett hogy fejlesztésekre ruháztak volna be a gyógyszeriparban, a politikusok 2015-ben rájuk sózták még az úgynevezett clawback (visszafizetési) adót is

– egy negyedévente, a forgalom függvényében befizetendő többletadó – ami hatalmas terhet rótt rájuk, gyártókra, így ezt a pénzt sem tudták fejlesztésre költeni.

Most, a pandémia közepén persze lenne igény az új gyógyszerekre, csakhogy ez nem megy így pik-pakk, ahhoz időben kellett volna gondolkodni.

Dragoş Damian azért fakadt így ki, mert Ludovic Orban például nemrég panaszkodott, hogy „politikai akarat” ugyan lenne a Remdesivir hazai gyártására, de nem találnak hozzá gyártót. Ezzel a miniszterelnök mosta a kezeit, mint Pilátus abban a híres könyvben, pedig épp az ő hibájuk (a politikusoké), hogy ez így van.

Dragoş Damian szerint

Magyarország már 10 éve felismerte, mennyire fontos a gyógyszeripar hatékony támogatása, és meg is lett az eredménye:

Hirdetés

a szomszéd ország jelenleg évi 1,5 milliárd euró értékben exportál gyógyszereket, miközben Románia kevesebb mint 400 millió értékben.

Az igazgató még hoz egy pár példát, hogy melyik állam mennyi pénzzel támogatja jelenleg a gyógyszeripart (Amerika 800 millió dollárral, Ausztria 50 millió euróval stb.), miközben ha ők itthon elmondják a kifogásaikat, az egészségbiztosítási pénztár (CNAS) tisztviselője odaböfögi nekik, hogy ha nem tetszik, lehet menni, majd találnak másik gyártót.

Az igazgató azzal zárja: jobb lenne ha megkapnák az államtól azt a 100 milliócskát (euróban), amit folyamatosan kérnek a szükséges fejlesztésekre, és akkor 5 év múlva pontosan azt fogják legyártani, amire éppen szükség lesz.

Favipiravirből például nemrég rendeltünk külföldről 770 ezer darabot. A Terapia igazgatója akkor is jelezte: 2021-től helyben is tudnák gyártani a gyógyszert, ha lenne rá komoly igény (azaz zseton az államtól).

Hirdetés