Orban szerint van politikai akarat a Remdesivir romániai gyártására. Gyártó, az nincs!

Értik? Magyarországon bezzeg van. Ja, a jó miniszterelnök megjegyezte: Euthyrox se biztos, hogy lesz, bár ő odaszólt, hogy legyen.

Hirdetés

Érthető, hogy az egyre drámaibb járványhelyzetben egyre többen kérdezik: na de mikor lesz oltásunk? Vagy olyan gyógyszerünk, amelyet máshol sikerrel bevetettek a koronavírus-fertőzés elleni harcban?

Persze, minden felelős vezető mond valamit. Ludovic Orban járvány-miniszterelnök például azt nyilatkozta éppen hétfőn, hogy a Remdesivir és Favipiravir nevű gyógyszerek gyártására vonatkozóan politikai akarat annyi van, hogy Dunát lehet vele rekeszteni. Értsd, ők, a kormány, a miniszterek, az elnök úr, no meg a pozitív politikusok nagyon, de nagyon akarnák, hogy valaki gyártson ilyen gyógyszereket Romániában is. Mert például Magyarországon a Richter gyógyszergyárban már teljes gőzzel folyik a gyártás. De kis hazánkban sajnos nincs, aki gyártsa. (Oké, ennyi érkezett!) A Remdesivir egyébként nem új gyógyszer (mint a koronavírus elleni oltás), amit végig kellene tesztelni az összes fázison, vagyis hosszú időbe telne a bevezetése. A Remdesivirt az ebola ellen dolgozták ki annak idején, és mint kiderült, képes megakadályozni a koronavírus replikációját. Tehát csak le kéne gyártani és forgalmazni, ennyi.

Na de nem lehet, mert nincs akivel.

Ja, a jó miniszterelnök azt is közölte, hogy ő biza arra is buzdítja a gyártókat, hogy több Euthyroxot állítsanak elő (amely, mint azt sokan, főleg az érintettek tudják, jó ideje eltűnt, vagy csak időnként kapható a gyógyszertárakból), de a lakosságot is felszólította, ne halmozzák a készletet, mert nem jut másnak. Aha, tehát hamarosan biztos Euthyrox fog hullni az égből.

Köszönjük, miniszterelnök úr!

Hirdetés