Az EMNP és az MPP ismét nekifut az Erdélyi Magyar Szövetség bejegyzésének

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt fúzióját megakadályozta a törvényszék, de a pártvezetőknek eszük ágában sincs feladni a közösködés hivatalosítását.

Hirdetés

Első nekifutásra nem jött össze az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziója – a táblabíróság jogerősen elutasította az Erdélyi Magyar Szövetség bejegyzését –, de a két szervezet nem adja fel, ismét nekivágnak a pártegyesítésnek. Csomortányi István, az EMNP és Mezei János, az MPP elnöke közleményben jelezte:

újra benyújtják a pártegyesítésre vonatkozó kérésüket,

s a szándékukat is megerősítik a nyár folyamán megszervezendő közös kongresszusukon. Mezei János úgy fogalmazott, már megszokták, hogy a román bíróságok rendszerint akadályoztatják a magyar kezdeményezéseket, s ha kell, akár többször is beterjesztik a fúziós kérésüket. Mint ismeretes,

a két szervezet 2020 januárjában jelentette be, hogy egyesített erővel folytatják,

és az önkormányzati választások után el is indították az Erdélyi Magyar Szövetség bejegyzésének a folyamatát. A bíróság azonban lesöpörte az asztalról a kérvényt, azzal a hajmeresztő indokkal, hogy a szervezet nevében szerepel a „magyar” szó, majd a bukaresti törvényszék mondta ki, hogy az EMSZ bejegyzési kérelme „megalapozatlan”, ezért elutasítja.

Hirdetés