Arra számítottak a társelnökök, hogy gond nélkül bejegyzik az EMSZ-t. Aztán jött egy sötét őszi csütörtök…

Az ügyésznek sem volt ellenvetése, más kifogást sem rögzítettek, mégis elutasították az EMNP és az MPP egyesülését.

Hirdetés

Mind Csomortányi István, mind Mezei János, az Erdélyi Magyar Néppárt, illetve a Magyar Polgári Párt elnöke arra számított, hogy simán bejegyzik a két alakulat tervezett fúziója nyomán létrejövő Erdélyi Magyar Szövetséget.

Optimizmusuk nem volt alaptalan, mivel – amint azt csütörtökön közös sajtótájékoztatójukon részletezték Kolozsváron – minden szükséges dokumentumot benyújtottak, a négy tárgyalás során menet közben kért egyéb iratokat és tisztázásokat is a bíróság rendelkezésére bocsátották. Ráadásul a bejegyzési kérelem elbírálása során sem ügyészségi, sem más eredetű ellenvetés, kifogás vagy észrevétel nem történt, így arra számítottak, hogy a szeptember 23-ára kitűzött ítélethirdetés után pezsgőt bonthatnak.

Nos, a pezsgőt még egy időre vissza kell tenniük a hűtőbe, mivel a Bukaresti Törvényszék, amely a romániai pártok hivatalos bejegyzését végzi,

csütörtökön úgy döntött, hogy az EMSZ bejegyzési kérelme „megalapozatlan”, ezért elutasítja.

Az ítélet alapfokú, tehát nem jogerős, fellebbezni lehet ellene a kiközléstől számított 5 napon belül. A fellebbezés meg is történik majd – mondta a két pártelnök a sajtótájékoztatón –, de előtte persze megvárják az ítélet indoklását, mivel nem tudják, mire hivatkozva minősítette a bíróság megalapozatlannak az új párt bejegyzési kérelmét.

Noha az EMNP és az MPP Erdélyi Magyar Szövetség néven politikai szövetséget is bejegyzett a bíróságon, hogy együtt indulhassanak a tavalyi önkormányzati választásokon, a pártelnökök nem tartják logikusnak, hogy ez lenne az oka a kérelem elutasításának, mivel a politikai szövetségek és a pártok jegyzéke két önálló státuszú lista.

Csomortányi emlékeztetett, hogy több mint tíz évvel ezelőtt az EMNP bejegyzése is csak másodfokon sikerült, miután

egy „ismeretlen magyar feljelentő” kifogást emelt ellene

Hirdetés

és a bíróság alapfokon elutasította a kérelmet.

A további lépésekig és a jogerős ítéletig a két párt jogilag külön entitásként létezik majd, de együttműködésük az EMSZ keretében a gyakorlatban folytatódik, a több mint 300 önkormányzati képviselőjük révén.

Az MPP és az EMNP egyesüléséről 2020 januárjában döntöttek a két alakulat döntéshozó testületei.

Hirdetés