Fotó forrása: Sándor Krisztina Facebook-oldala

Egyesítette erőit a nemzeti oldal: megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség

Bár a pártbejegyzést az önkormányzati választások utánra halasztották, szövetségként versenybe szállnak a polgármesteri tisztségekért.

Hirdetés

Ahogy várható volt, csíkszeredai küldöttgyűlésükön hivatalosan is egyesítette erőit az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt. Szinte egyhangúan döntöttek az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) megalakításáról, a pártbejegyzés elindításáról és a helyhatósági választáson való indulásról. Mivel nem biztos, hogy a választásig sikerül lezárni a fúzió bírósági bejegyzését, ezért szövetségként szállnak versenybe a polgármesteri tisztségekért, és csak ezt követően indítják el az egyesült párt bejegyzési procedúráját.

A két párt politikai szövetségéről szerződést kötöttek, mely paritásos döntéshozást ír elő, számoltak be közös sajtótájékoztatójukon a majdani párt társelnökei, Csomortányi István EMNP-elnök és Mezei János MPP-elnök.

A két párt külön-külön ülésezett, a pártelnökök beszámolója szerint egy-két ellenszavazattal, egy-két tartózkodás mellett fogadták el a fúzióra és a politikai szövetségre vonatkozó határozatokat. Ezeket a két küldöttgyűlés immár a sajtó jelenlétében tartott együttes ülésén is megszavazta. Itt egyetlen tartózkodással fogadták el mindkét határozatot, számol be az MTI.

Azzal tisztában vannak, hogy helyenként nem lesz könnyű folyamat a fúzió, de megítélésük szerint a két párt szervezeti hálózata kiegészíti egymást. Ahol egyik erős, a másik általában nem képvisel jelentős erőt, ahol eddig versenyeztek egymással, ott békéltetési folyamat kezdődik. Ha lesz nyitottság az RMDSZ részéről, az új szövetségest is behozzák a megállapodásba, de egyenrangú felekként kívánnak tárgyalni az idén harmincéves tulipánnal. Az olyan településeken pedig, mint Marosvásárhely vagy Szatmárnémeti, bíznak az összefogás lehetőségében.

Hirdetés