A nap fontosabb hírei: távozó magyar pártelnök, buszbaleset, CFR-nél szimatoló DNA

Egy brit pszichológus szerint ma van az év legdepisebb napja. Ezen persze lehet vitatkozni, mi inkább a hétfő legérdekesebb történéseit válogattuk össze.

Hirdetés

A nap lemondása: Mezei János már nem az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Zűrös a helyzet az erdélyi magyar nemzeti oldalon: lemondott az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöki tisztségéről Mezei János, akit pénteken zsarolás miatt négy év felfüggesztett börtönre ítélt a marosvásárhelyi táblabíróság, és öt évre a közügyektől is eltiltották. Hétfőn derült ki az is, hogy az alapszabályzata értelmében az EMSZ 60 napon belül tisztújító küldöttgyűlést tart. Mezei Jánosnak pontosan nyolc évvel ezelőtt gyűlt meg a baja az Országos Korrupcióellenes Ügyészséggel (DNA), amely hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra történő felbujtással vádolta meg Mezeit, aki akkor még Gyergyószentmiklós polgármestere volt.

A bíróság pénteken kihirdetett másodfokú ítéletében a hivatali visszaélés és a sikkasztás vádpontja alól felmentette a székelyföldi politikust, de azt viszont zsarolásnak tekintette, hogy a polgármester a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította a cég ügyvezetőjét, Virág Zsoltot – aki a feljelentést tette ellene –, hogy mondjon le tisztségéről. Az ítélet szerint Mezei 10 ezer euró kártérítést is kell fizessen Virágnak.

A nap ajándéka: Dél-Korea meghálálja Romániának a vakcinaadományokat

Mi is írtunk arról, hogy tavaly nyáron Dél-Korea átvett tőlünk egymillió vakcinát, amit mi amúgy sem tudtunk volna felhasználni a lanyha oltakozási kedv miatt, cserébe pedig a járvány és az egészségügy vonatkozásában hasznos portékákat ígértek Romániának. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy a távol-keletiek közel nyolcmillió dollár értékben küldenek orvosi és számítástechnikai felszereléseket.

Nem akármilyen küldeményről van szó, többek közt fertőző betegségek diagnosztizálására, szekvenálásra alkalmas berendezéseket, valamint nagy kapacitású fagyasztókat küldenek. A csúcstechnológiás termékek egy része a kolozsvári, a temesvári és a marosvásárhelyi közegészségügyi központokban landol.

Hirdetés

Mint ismeretes, Románia picit túlgondolta a bevásárlást vakcinaügyben, ezért már több mint ötmillió vakcinadózist kellett eladományozzon vagy eladjon, és legalább hárommillió került a kukába, mert lejárt a szavatossági ideje.

A nap DNA-ügye: a Román Vasúttársaság igazgatója is célkeresztbe került

Ha esetleg nem lenne elég baja a mindenki által imádott CFR-nek, most egy újabb ügy tépázza tovább az állami vasúttársaság népszerűségét. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bejelentette, bűnvádi eljárást indított Alexandru Ion Simu vezérigazgató ellen, akit egy másik igazgatóval együtt hivatali visszaélésre való felbujtással gyanúsítanak. A DNA szerint Petru Ceșa műszaki igazgatóhelyettes segítségével megtrükközték Alexandru Ion Simu kinevezését a CFR élére, és kipenderítettek egy alkalmazottat, miután kiderült róla, hogy kiszivárogtatta a sajtónak a kinevezéssel kapcsolatos törvénytelenségeket. Alexandru Ion Simu egyébként hűséges PSD-s pártkatonának számít, korábban regionális igazgatóként dolgozott Temesváron, míg aztán 2021 decemberében Sorin Grindeanu közlekedési miniszter javaslatára zsírosabb poszthoz jutott.

A nap balesete: felborult egy román állampolgárokat szállító autóbusz

Egy olaszországi autópályán, Padova közelében történt a baleset hétfőn délután: felborult egy román állampolgárokat – gyerekeket és felnőtteket – szállító autóbusz, amely Rómából indult és Romániába tartott. Az Il Gazzettino olasz hírportál úgy tudja, a jármű minden utasa túlélte a balesetet, de 21-en kisebb sérüléseket szenvedtek, egy személyt pedig súlyos állapotban szállítottak kórházba. Az is kiderült már, hogy a sofőr nem fogyasztott alkoholt, de a rendőrség azt is vizsgálja, hogy túllépte-e a megengedett sebességet, illetve hogy betartotta-e a pihenőidőt.

Hirdetés