Kínos: Dél-Korea cáfolja, hogy vakcinasegélyt fogadna el Romániától

Mégsem akkora humanitárius bajnok Románia, mint amilyennek mutatja magát.

Hirdetés

Múlt héten jelentette be az egészségügyi minisztérium: a kormány jóváhagyta, hogy 450 ezer Moderna vakcinát adományozzanak Dél-Koreának. A humanitárius segélyről kiderült, valójában nem is segély, hanem egy árucsere, a szöuli külügyminisztérium legalábbis így értelmezte a Bukaresttel folytatott tárgyalásokat.

Yonhap hírügynökség szerint az ázsiai ország egymillió oltóanyagot vesz át Romániától, de nem ingyenesen, ahogy Bukarest állítja. A tárgyalások folyamán arról egyeztettek, hogy Dél-Korea „hasonló javakat” biztosít Romániának a vakcinákért cserébe, vélhetően olyan egészségügyi eszközöket, melyek hasznosak lehetnek a járvány elleni küzdelemben.

A két ország bizalmi viszonyát tavaly márciusban, a járvány első hónapjaiban alapozták meg, amikor Dél-Korea diagnosztikai teszteket és a karanténhoz szükséges eszközöket szállított Romániába.

A dél-koreai hatóságok azt is cáfolták, hogy a leszállítandó vakcinák szavatossági ideje hamarosan lejár, valójában novemberig vagy ennél későbbi ideig alkalmazhatóak a szóban forgó oltóanyagok.

Hirdetés