A nap fontosabb hírei: mentik a kormányfő bőrét, tárgyalás volt a Boné-ügyben, kolozsvári fesztivál az élbolyban

Csokorba szedtük a havas pénteki nap érdekesebb történéseit.

Hirdetés

A nap felháborító híre: az oktatási tárca is hozzájárul ahhoz, hogy Ciucă megússza a plágiumbotrányt

Már Lucian Bode belügyminiszter dolgozatmásolós története is kiverte a biztosítékot, de ami Nicolae Ciucă miniszterelnök plágiumügye körül történik, az egyenesen agyzsibbasztó, nem csodálkoznánk, ha a sztori néhány forgatókönyvírót is megihletne. A legújabb fejlemény az, hogy az oktatási minisztérium egyszerűen lekéste a fellebbezési határidőt a kormányfő ügyében, így immár jogerősnek számít az a bírósági ítélet, mellyel felfüggesztették Ciucă doktori dolgozatának az átvilágítását.

A G4media portál egyébként kíváncsi volt arra, hogy a minisztérium mégis miért késett el az óvással, de olyan választ kapott, hogy azon még Az elveszett levél szerzője, Ion Luca Caragiale is mosolyogna. Az oktatási tárca levelében az áll, hogy az óvást időben elküldték, egy bizonyos V.B. nevű hölgynek adták át – aki nem dolgozik a minisztériumnál –, így fogalmuk sincs, hogy a fellebbezést végül miért nem iktatták időben. Érti ezt valaki? Hát valószínűleg nem is ez a cél..

Mint ismeretes, a PressOne tényfeltáró portál szerint Ciucă az összesen 138 oldalas disszertációból legalább 42 oldalt más munkákból vett át, mégpedig úgy, hogy elmulasztotta a másolt részeket idézőjelbe tenni, illetve feltüntetni az eredeti szerzőt. Az ügyben egyébként alapfokon egy bizonyos Marius Iosif nevű, a liberálisokhoz közel álló bíró döntött, aki utána szépen nyugdíjba ment, erről itt írtunk részletesen.

A nap büntetőpere: nincs előrelépés Boné Ferenc ügyében

Mint ismeretes, emberölés vádjával állították bíróság elé Boné Ferencet, aki a vád szerint tavaly május végén végzett barátnőjével, Molnár Beátával. A büntetőperben pénteken tárgyalás volt Kolozsváron, ami alig negyedórát tartott, és a vádlottat nem is szállították a helyszínre. Előrelépés nem történt az ügyben, a törvényszék úgy döntött, megvárja a decemberben kérvényezett elmeorvos-szakértői vizsgálat eredményét, amely még nem készült el. A következő tárgyalás márciusban lesz, a részletekért a Krónikára érdemes átkattintani.

A nap elismerése: az Untold a világ kilencedik legjobb fesztiválja

Hirdetés

Lehet szeretni vagy gyűlölni a kolozsvári Untoldot, de az a helyzet, hogy ismét beválasztották a világ legjobb tíz fesztiválja közé. A főként elektronikus zenékre szakosodott DJ Mag nevű kiadvány 2022-es toplistáján a kilencedik helyet foglalja el a kolozsvári Untold, jócskán megelőzve például a budapesti Sziget Fesztivált, amely idén csak a 25. helyig jutott.

A listát több mint százezer szavazat alapján állította össze a legnagyobb elektronikus zenei magazin. A kolozsvári fesztivált egyébként idén augusztus 3. és 6. között rendezik meg, s a dátummal együtt a szervezők azt is bejelentették, hogy visszatér a rendezvény nagyszínpadára a holland Armin van Buuren, aki korábban az untoldozók kedvenc lemezlovasának számított.

Hirdetés