Sikerült elkenni Nicolae Ciucă miniszterelnök plágiumügyét, de jöhet még egy csavar az ügyben

Egy civil szervezet feljelentést tett a DIICOT-nál, mert úgy vélik, egészen furcsa dolgok történtek a vizsgálati folyamatban.

Hirdetés

Szépen sikerült elsimítani a Nicolae Ciucă miniszterelnök elleni plágiumvádakat – legalábbis egy időre, a Declic nevű civil szervezet ugyanis feljelentést tett a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT), és arra kíváncsiak, mégis miért törölte a bíróság a kormányfő doktori disszertációjának elemzésére irányuló, korábban iktatott beadványokat.

Bizony történt egy-két furcsa dolog az ügy körül,

például a Declic szerint informatikai bűncselekmény gyanúja is felmerül, miután a dosszié – mit ad Isten – az ügyelosztási rendszernek „köszönhetően” épp egy, a liberálisokhoz közel álló bíróhoz került.

Ahhoz a Marius Iosifhoz, aki szépen törölte a vizsgálatára vonatkozó beadványokat, aztán szépen nyugdíjazást kért. Mint ismeretes, a PressOne tényfeltáró portál szerint Ciucă az összesen 138 oldalas disszertációból legalább 42 oldalt más munkákból vett át, mégpedig úgy, hogy

elmulasztotta a másolt részeket idézőjelbe tenni, illetve feltüntetni az eredeti szerzőt,

pedig az úgy dukál akadémiai körökben. Ciucă hadtudományokból szerzett doktori fokozatot, dolgozatát az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen (UNAp) védte meg 2003-ban. Mi több, a júliusban közvitára bocsátott oktatási reformtervbe egy olyan cikkely is belekerült, mely szerint simán megúszhatják a lopást a plagizátorok, ha önként lemondanak doktori címükről.

Hirdetés