A román kormány felébredt a caracali mészárlás után

Viorica Dăncilă kormányfő sürög-forog, munkacsoportokat hoz létre, kirúg, népszavazást ígér. Kár, hogy ehhez megint egy tragédia kellett.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, pénteken robbant a közbiztonsági bomba: borzalmas kettős gyilkosságra derült fény az Olt megyei Caracal városában, amelyet máris az utóbbi évtizedek legiszonyatosabb bűncselekményeként emlegetnek.

Az illetékes hatóságok pedig nem álltak a helyzet magaslatán. Folyik is a botrány (teljesen érthető módon) a román közbeszédben, a román média péntektől kezdve másról se szól. Még orbánviktorozni is elfelejtettek Tusványos kapcsán, legalábbis egyelőre.

Mit tehet ilyenkor az elnökválasztási kampányban dagonyázó kormánypárt vezetője, aki egyben Románia miniszterelnök asszonya is? Például abbahagyja kampánykörútját és sürgősen Bukarestbe utazik, hogy felmérje a helyzetet. Viorica Dăncilă asszony pontosan ezt tette. Ez tehát sikerült neki.

Aztán felkérte a politikai pártokat, ne használják fel a borzalmas mészárlást politikai, választási célokra. Ő maga járt elöl a jó példával: kijelentette, hogy pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) augusztus 3-ára tervezett kongresszusát elhalasztják. Ami a többi politikai pártot illeti, kételkedünk abban, hogy a miniszterelnök asszony felhívása meghatja őket. Úgyis arra használják fel a tragédiát (meglehetősen gyomorforgató módon), hogy minél nagyobbat rúgjanak ellenfeleiken.

Aztán biztosított minden romániai állampolgárt, hogy a nyomozás során elkövetett bakik felelősei nem fogják büntetlenül megúszni. A román rendőrség feje, Ioan Buda már repült is, az Olt megyei rendőr főkapitány-helyettes és az alprefektus szintén, de a kormányfő asszony hazahívta az Olt megyei prefektust is, hogy kirúghassa. A továbbiakat pedig kíváncsian várjuk.

Hirdetés

Aztán azt is eldöntötte, hogy létrehoz egy intézményközi munkacsoportot, amely kidolgoz majd egy cselekvési tervet az ehhez hasonló kritikus helyzetekre. A munkacsoportot Raed Arafat belügyi államtitkár fogja vezetni. Kijelentette: gondolkodik egy referendumon, ahol az összes román állampolgár kifejtheti véleményét a gyilkosságért, nemi erőszakért és pedofíliáért kiszabható büntetések megszigorításával kapcsolatban.

Nagyon örvendünk, hogy a miniszterelnök asszony ilyen buzgó. De ismételjük: szomorú, hogy ehhez mindig egy tragédia kell.

Hirdetés