Tényleg hamis adatokkal akarja a kukorica uniós királyává koronáztatni magát Románia?

Petru Daea ismét felhergelte az Európai Bizottságot.
Hirdetés

Lassan többet levelezik, mint amennyit dolgozik Petru Daea mezőgazdasági miniszter, az Európai Bizottság egyre több magyarázkodásra ad neki okot. Az uniós intézmény múlt héten még a román juhok exportjának körülményeiért aggódott (erről ITT és ITT írtunk), most pedig újabb ügyben írt levelet kedvenc miniszterünknek.

Komolyabb ügyben: azzal gyanúsítják a kormányt, hogy meghamisította a 2017-es és 2018-as kukoricatermésre vonatkozó adatokat. Azért, hogy sikeresebbnek tüntesse fel magát.

Románia lett tavaly a kukorica koronázatlan királya az Európai Unióban,

hazánkban termesztették a legtöbb tengerit, a kormány adatai szerint 18 millió tonnát. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) rámutat: tavaly 4 tonnával több kukoricát termelt az ország, mint egy évvel korábban.

Aminek kicsi a valószínűsége, írta a G4Media, mivel az említett években kisebb területen termeltek tengerit, és az időjárás sem volt megfelelő: árvizek, viharok tizedelték a termést. Ez az EB figyelmét sem kerülte el, ezért gyanúsítja csalással Bukarestet.

Remélhetőleg Daea nekik jobb magyarázatot ad, mint a sajtónak.

Hirdetés

Elsőre megpróbálta csitítgatni a Digi 24 kényes témát feszegető újságíróját: „haideţi, fiţi cuminţi” (nézze, legyen okos), mondta. Majd hosszasan ecsetelte, hogy a jelentések hivatalos adatok alapján készülnek. És hogy az EU-ban hét ország – köztük Románia és Magyarország – adja a szemeskukorica-termés 83,3 százalékát.

Az uniós termés egynegyede pedig a román szántóföldekről származik, hazánkban 2,415 millió hektáron terem tengeri. És még több fog, miután bevezetik az öntözést, üzente az EB-nek Daea, aki szerint tetszik, nem tetszik, Románia megőrzi éllovas szerepét.

Hirdetés