Mioritik
papmeli
2019. július 11. csütörtök, 16:03
Szorult helyzetbe került a juhhívő Daea.

Hetvenezer román juh nevében szólalt fel az Európai Bizottság, pontosabban annak egyik tisztségviselője, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági EU-biztos, Vytenis Andriukaitis. Azt kérte Petre Daea mezőgazdasági minisztertől, hogy állítsa le a román juhok exportját több arab országba.

Románia 70 ezer juhot küldött volna arab államokba,

Kuvaitba, Qatarba vagy az Egyesült Arab Emírségekbe az augusztus 12-i Áldozati Ünnepre. Az iszlám egyik legnagyobb ünnepe, az Íd al-Adhá annak állít emléket, hogy Ábrahám fel akarta áldozni fiát Istennek.

Ilyenkor a mohamedánok áldozatot mutatnak be, többnyire bárányt áldoznak. Az Áldozati Ünnep idén augusztus 12-ére esik, erre kellene megérkeznie a román rakománynak, azonban félő, hogy az EB közbelépése miatt semmi nem lesz az üzletből.

Az EB-t nem is a több ezer állat leölése zavarja,

hanem az, hogy az utazás során sérülnének a juhok jogai (!). A 70 ezer négylábú ugyanis egyetlen, Al Shuwaikh névre keresztelt hajón utazna az arab országokba, mely a Kuweit Livestock Transport & Trading (KLTT) tulajdona.

Nos, a cég neve valóságos vörös posztó az állatvédők szemében, ők voltak azok, akik az EU-biztos közbelépését kérték a román juhok megmentése érdekében. Az állatvédők szerint ugyanis az állatok az utazás során extrém hőmérsékletnek és méltánytalan körülményeknek lennének kitéve.

 

 

Az EU-biztos nyílt levelében arra utal: jelezte már a román hatóságoknak, hogy a cég fittyet hány az állatok utaztatására vonatkozó törvényes előírásokra, és azt a biztosítékot kapta, hogy módosítják a román törvénykezést, hogy elejét vegyék az ilyen eseteknek.

A KLTT eddig többnyire Ausztráliából exportált juhokat az arab országokba, több ízben is meggyűlt a baja a nemzetközi állatvédő szervezetekkel. Számos rakományát valóságos botrány övezte, mivel hajóin sorra múltak ki az állatok.

Az aktivisták több mint egymillió állat haláláért teszik felelőssé.

Petre Daea a Mediafax megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben, arra hivatkozva, hogy nem ismeri a témát. Eddigi tevékenységét ismerve azonban nem kizárt, hogy a juhhívő Daea – aki élő szobornak tekinti az állatot – végül lemond a nagy üzleti lehetőségről, és megmenti a román nemzeti jelképet a juhfaló araboktól.

comments powered by Disqus
mberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?