Abszurdisztán
Jean St'Ay
2019. március 22. péntek, 11:16
Sőt, ha nem mondta, akkor gyakorlatilag hazudott. Ám a román kormány állhatatosan cáfol. A dolog annyira abszurd, hogy csak verses drámában tudjuk tolmácsolni.

Bevezetés (elmondja a Narrátor):

A minap történt a messzi Brüsszelben – már ha igaz, amit Frank Engel európai parlamenti képviselő kitálalt a román sajtónak –, hogy Viorica Dăncilă román miniszterelnök ezt találta mondani a szocialista frakció találkozóján: „Romániában nincs korrupció. Csupán arról van szó, hogy – kulturális értelemben – másképp köszönnek meg valamit valakinek.” Az állítólagos kijelentés hatalmas vihart kavart a hazai nyilvános térben, mire előállt a román kormány, és tagadni kezdte az aljas vádakat. A helyzet annyira abszurd, hogy csak drámában tudjuk visszaadni. Így:

Egyetlen felvonás:

A Román Nép a kormány székházában ácsorog félénken a mindig igazat mondó kormánytükör előtt. Kis idő után meghúzza a zsebbe való butykost, kihúzza magát, a tükör elé lép és kérdez:

Román Nép: Kormány, kormány,
           mondd meg nékem,
           mioritikus vidéken
           kultúra a korrupció?
           Szólt imigyen Viorica?

A tükör egy ideig hallgat, aztán távoli mennydörgést hallani, a tükörsima felületen megjelenik a dühös Román Kormány (a mindig igazat mondó) és válaszol:

Román Kormány: Mit nem gondolsz,
               Szegény nép, te!
               Ez álhír! Kitaláció!
               Romántagadó fikció!
               Na, eriggy haza,
               míg szépen mondom!
               S ne olvass kamusajtót,
               rontom-bontom!

A Román Nép eloldalog. Az igazmondó tükör besötétül. Jön a hétvége.

Kivezetés:

Mondjunk egy remek álhírt is, így, a végén? Magukat megnevezni nem kívánó források szerint a román miniszterelnök mondása, miszerint Romániában a korrupció kulturális jellegzetesség, azért nem lehet igaz, mert Frank Engel, a sztorit kitaláló európai parlamenti képviselő egy magyar kollégájától kapta a fülest. Amit pedig a magyarok mondanak, az meghatározás szerint nem lehet igaz.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30476
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.