Kígyót-békát ráokádnak a PSD-s politikusok a Bukarestnek beintő nagyvárosok szövetségére

Veszélyben a nagyromán nemzetállam, jaj!
Hirdetés

Nem váratott sokáig magára a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusainak reakciója Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad polgármesterének közös kezdeményezésére, amely során Nyugati Szövetség néven szombaton olyan társulást hoztak létre, amelynek fő célja a régió infrastruktúrájának közös fejlesztése a bukaresti vízfej és túlközpontosított bürokrácia megkerülésével.

Emilian Pavel Bihar megyei PSD-s európai parlamenti képviselő egyrészt azzal próbálja kisebbíteni a szerinte populista kezdeményezést, hogy az a PSD vezette kormány prioritáslistáján szereplő projekteket tartalmaz, ráadásul olyan területeken, amelyek nem tartoznak a polgármesterek hatáskörébe.

Aztán előveszi a nehéztüzérséget is, amelyet – politikai hovatartozástól függetlenül – minden vérpopulista, értelmes program kitalálására tökéletesen alkalmatlan román illetékes be szokott robbantani, ha már nincs más érve: vigyázat, szeparatizmusveszély!

Pavel szerint ugyanis a román centenárium évében ez a kezdeményezés a legkevésbé sem az egység üzenetét hordozza.

Hirdetés

Még véresebb szájú kommentárt engedett meg magának egy olyan román politikust, akit a kezdeményezés még csak nem is érint: a moldvai Neamţ megyei képviselő-testületének egyik tagja, Adrian Bourceanu már eleve úgy kezdi, hogy a Nyugati szövetség „kiszakad” a román gazdaságból.

„Őszintén hiszem, hogy Románia 1918 utáni történelmében nem leselkedett még ennél nagyibb veszély a román állam területi épségére és függetlenségére, mint ez az ötlet, amely az északolasz minta alapján márkanévvé szeretne válni. Nagy érdeklődéssel várom, hogy elsősorban a román kormány diplomáciai és döntéshozó tényezői az ezen, Románia elleni támadást kiötlő »románokkal« együtt tisztázzák ezt az új »víziót«” – fogalmazott Bourceanu. Ismét csak bizonyítva, milyen nagy szükség is van erre az új kezdeményezésre.

Hirdetés