Kép: Specialarad.ro
Új szövetség
béel
2018. december 9. vasárnap, 08:34
Egyelőre.

És a korábbi ígéreteken túl immár konkrét formában is testet öltött a Bukaresttel és a száz éves román vízfejjel szembeni ellenállás: a Bukaresthez képest magát szimbolikusan is nyugatiként meghatározó (és persze földrajzilag is annak számító) négy nagyváros – Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad – polgármestere aláírta a Nyugat Szövetsége (AVE) létrehozását rögzítő dokumentumot.

A szombati ceremóniát Temesváron hozták tető alá, az alapító okiratot Nicolae Robu temesvári, Emil Boc kolozsvári, Ilie Bolojan nagyváradi és Gheorghe Falcă aradi polgármester látta el kézjegyével. Hogy az egésznek politikai üzenete is van, az is jelzi, hogy ellenzéki politikusokról van szó – mindannyian a jelenlegi szociálliberális kormány legfőbb ellenzékének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai.

Emellett azért a szándékolthoz képest jelentősebb szimbolikus értékkel bír, hiszen Erdély, a Bánság és a Partium „fővárosa” is ott van a résztvevők között Hozzájuk csatlakozott Arad, és további városokat is várnak – ezért is nevezték át az eredetileg Nyugati Négyszög elnevezésű szerveződést Nyugat Szövetségévé –, így

nyitva áll a kapu a többi olyan város előtt is, amelynek elege van a túlközpontosított, túlbürokratizált román mindennapokból, és a saját kezébe akarja venni a sorsát a gazdaság- és infrastruktúrafejlesztés terén.

Persze a ténylegese jelentőségnél – legalábbis egyelőre – nem kell többet belelátni ebbe a szövetségbe, az alapító okiratot ünnepélyes körülmények között aláíró elöljárók igyekeztek fűnek-fának bizonygatni, hogy szó sincs semmiféle szeparatizmusról, nem akarják otthagyni a nagyromán hazát.

Mint közölték,

a bukaresti kormányt nem ellenfélnek, hanem partnerüknek tekintik. 

Érdekes módon ugyanakkor Nicolae Robu arra a Gyulafehérvári kiáltványra hivatkozott a társulás létrejötte kapcsán, amely többek között a nemzetiségeknek, a helyi közösségeknek is önrendelkezést ígért, és amit Bukarest elképesztő energiával és következetességgel a mai napig sem tart be.

„Ötletünk alapját a Gyulafehérvári kiáltvány képezi.

E kiáltvány szellemében kívánjuk letenni a közösségek szabad társulásának és erőforrásaik optimalizálásának alapjait. És van még egy elv, a közigazgatási stabilitás elve. Látjuk, hogy Romániában a kormányok nem igazán hosszú életűek. A helyi közigazgatás szervei viszont száz évvel a nagy egyesülés után is stabilak, és bár ezen időszak felét különböző diktatúrák alatt töltötték, most itt az ideje, hogy a Gyulafehérvári nyilatkozathoz forduljunk, amely a szabadság kiváló manifesztuma” - mondta Robu.

Emil Boc a szeparatizmusra vonatkozó vádakat igyekezett elhessegetni. 

„A projekt nem Bukarest ellen irányul, éppen ellenkezőleg, a cél az erősebb és gazdagabb Románia. A világ egyetlen országa sem lehet gazdagabb, ha nincsenek erős és gazdag városai. Alapját a szubszidiaritás elve képezi, amely az EU alapja is:

a döntéseket azon hatóságnak kell meghoznia, amely a legközelebb áll az állampolgár szükségleteihez. A második elem a központosításhoz kapcsolódik. A központosított kormányzás a múlt része.

Csakis így lehet működtetni a gazdasági fejlődés összes motorját” - mondta Boc.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere az azonnali célok között egy interregionális fejlesztési egyesület létrehozását említette, amely a román kormány partnere kíván lenni és amely számára külön fejezetet nyitnak az állami költségvetésben. Hozzátette: az AVE azt tűzi ki céljául, hogy az elvándorlást fontolgatók az országon belül is megtalálják azt a jólétet, amire vágynak. 

Gheorghe  Falcă a felelősségvállalást nevezte meg a társulás legfőbb elemeként. 

A tárulás célja, hogy közösen segítsék elő a térség fejlődését, és hívjanak le európai uniós forrásokat.

Céljuk öbbek között az észak-erdélyi, a Via Carpathia és a Temesvár-Belgrád autópályák megépítésének a felgyorsítása, a városokat összekötő nagysebességű vasútvonal megépítése, a környezetkímélő mobilitás növelése a városok metropoliszövezetében vasút-, metró-, villamos-, trolibusz- és villanymotoros autóbuszvonalak kiépítésével. 

Vagyis, ha minden jól alakul, akkor egyre nagyobb sebességgel hagyhatják maguk mögött a mindent elnyelő Bukarest által nyomasztó mértékben uralt ország többi részét. Legalábbis jelképesen.

Egyelőre.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29188

Beérkezett trackbackek

Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.