Fotó: Adoptă o casă la Roșia Montana|Facebook
Aranyos program
papmeli
2018. augusztus 6. hétfő, 18:41
Önkénteseket várnak a műemlék épületek restaurálásán dolgozó civilek. Közben a kikapcsolódást is garantálják.

Augusztus 15-19. között harmadik alkalommal szervezik meg Verespatak épített örökségének napjait (Zilele Patrimoniului la Roșia Montană), melynek keretében önkéntesek dolgoznak a Fehér megyei település műemlékeinek megmentésén.

Az idén a fő cél az unitárius templom tornyának kilátóvá és kiállítótérré alakítása, ezen már dolgoznak a civilek és szakemberek, akik maguk is ingyen és bérmentve fáradoznak a cianidos aranybányászat terve miatt évtizedek óta vita tárgyát képező Verespatak megmentésén. A templomtornyot kiindulópontnak szánják a faluba látogató turisták számára. A Fogadj örökbe egy házat Verespatakon program keretében

bárki részt vehet önkéntesként a házak restaurálási munkálataiban,

de idő hiányában építőanyaggal, szerszámokkal vagy pénzzel is lehet támogatni az örökségvédelmi munkát.

A szervezők a kikapcsolódásról is gondoskodnak, augusztus 15-19. között számos programmal kedveskednek a településre érkezőknek: vezetett séták keretében látogathatják meg a falut, a római kori tárnákat és a közeli természetvédelmi területeket, de műhelymunkában is részt vehetnek, ahol hagyományos építkezési technikákat sajátíthatnak el vagy méhészkedni tanulhatnak. Esténként pedig a tábortűz körül hallgathatják a Verespatak dicső múltját felelevenítő történeteket.

Filmvetítés is lesz, többek között Kocsis Tibornak a Roșia Montană Gond Corporation (RMGC) jelenlétéről készült Új Eldorádó című filmjét láthatják az érdeklődők. Több kiállítás is nyílik és koncert is lesz, a faluban már korábban is koncertező Maria Răducanu ismert dzsesszénekesnő ezúttal az unitárius templomban lép fel.

Az örökségnapokhoz idén a kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeum is csatlakozott támogatóként,

a Karolina téri (Piața Muzeului) intézményben kedden 13 órakor nyitják meg az Egy viaszozott írótábla Verespatakról című kiállítást, mellyel népszerűsíteni szeretnék a jövő heti verespataki rendezvényt. A múzeumban egy napra kiállítják a rómaiak idejéből fennmaradt, Verespatakon talált több viaszozott írótábla (tabulae ceratae vagy triptychon) egyikét.

A 131-167 között írt daciai emlékek értékét az adja, hogy ezek számítanak a római kurzíva legrégibb változatainak. Kolozsváron egy, a Szent Katalin tárnában 1855-ben talált táblát láthatnak az érdeklődők, mely egy kölcsönhöz íródott 162-ben. A múzeum munkatársai a jövő heti verespataki rendezvényen is részt vesznek, ahol további részletekkel szolgálnak a táblákról.

Közleményükben emlékeztetnek: Verespatak nemcsak egy kis falu az Erdélyi-szigethegységben, hanem a legjelentősebb eddig feltárt római kori aranybánya-hálózat a világon. Mint ismeretes, a települést fel akarták terjeszteni az UNESCO Világörökség-listájára, a román kormány azonban ejtette a javaslatot.

A verespataki rendezvény teljes programja itt található, az örökségvédelmi munkát itt lehet támogatni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27685
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.