A független, objektív, tényfeltáró, leleplező újságírás határa

Hogy hol ez a határ? Talán a hasznos idiotizmusnál.

Hirdetés

Nemrég az Antena 3 tévécsatorna készített egy videóriportot (lásd a cikk végén). Arról az Antena 3 tévécsatornáról van szó, amely az Intact médiatröszt része. Arról az Intact médiatrösztről van szó, amelynek egyik tulajdonosa Dan Voiculescu, volt politikus, volt szenátor és börtöntöltelék. Persze, ettől még lehet az Antena 3 profi. Az is. Az egyik legnagyobb nézettséggel rendelkező román televízió. Igaz, néha megbüntetik őket hamis hírek közléséért. Az is igaz, hogy tele van PSD-s kormánycsicskával. A képernyőkön látható arcok (pl. Mihai Gâdea vagy Mircea Badea) kinyalták/kinyalják a kormány seggét, egészen… addig. Sőt, azon túl is.

Szóval, ez a televízió készített egy videóriportot. Profit. Az a címe, hogy Bătălia pentru România, vagyis Csata Romániáért. (For the record: a riport annak a sorozatnak a része, amelyet a vérprofi Carmen Avram készít az Antena 3 televíziós csatornánál.) A riport ezzel a független-objektív felütéssel indít:

2000 éve választják el határok ezt a népet, a keleti vagy nyugati szél kénye-kedve szerint.

A 2000 éve szenvedő nép a román. (Fake news? Fene tudja.) De aztán 1918-ban bekövetkezik a nagy egyesülés. Összenő, ami 2000 éve összetartozik. Éljen!

Igen ám, de alig telt el 100 év a jeles esemény óta, és ma az egyesülés már inkább szép emlék. Románia közelebb áll a széteséshez, mint bármikor. (Fake news? Fene tudja.)

Hogy miért? Hát azért, mert a Haza nem mindenki számára jelenti ugyanazt. Vagyis Romániát. Tessék, ott vannak a székelyek. A székelyek egy másik Haza himnuszát éneklik, egy másik Haza zászlaját lengetik, egy másik Hazáért dobog a szívük. Magyarországért, hát persze. Sőt, a székelyek területi autonómiát is akarnak! És nem csak a székely emberek. A romániai magyar pártok is!

Igen ám, de a székelyföldi románokat senki sem kérdezte meg, hogy ők vajon akarják-e ezt az autonómiát.

És kik az Antena 3 profi riportere (Alex Nedea, akinek a Facebook-oldalán az áll, hogy a Recorder nevű független-objektív és profi médiatermék újságírója, de az Antena 3-nál is dolgozik) által megszólaltatott románok? Ioan Sabău-Pop, a Vatra Românească nevű román szélsőjobboldali szervezet egyik alapítója, továbbá a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának elnöke. Vagy Dan Tănasa, a habzó szájú magyarellenes „független-objektív” újságíró. Nem meglepő, de tény: a riport készítői egyetlen valóban független-objektív román gondolkodót sem szólaltattak meg.

Tehát, az Antena 3 független-objektív riporterei 47 perc alatt felépítik a tézist:

Orbán Viktor pénzügyi háborút indított Románia ellen. Hogy megszerezze Erdélyt.

Ennek érdekében felvásárolja a romániai magyar médiát, oktatási intézményeket épít (nem támogat, épít), Orbán-bérenc generációkat nevel Románia területén, akik nem beszélik az állam nyelvét, hátat fordítanak a román kultúrának és államnak. És a székelyföldi politikai elit asszisztál nekik, eladdig, hogy egyenesen visszautasítja a román állami támogatásokat! Nem kell, ha a románoktól jön! És ez nem vicc, benne van a riportban.

Na de hogy lehet Székelyföldet meghódítani? Hiszen ott van Románia kellős közepén. A független-objektív riporterek szerint a magyaroknak erre is van stratégiájuk: hát nem hirdette meg Tőkés László a Partium autonómiáját? De meghirdette! Ez lesz az autonómiakorridor Magyarország és Székelyföld között. (Na, itt már azért megáll az ész és ácsorog.)

Mindezt azért írtam le, hogy némileg vázoljam a videóriport független-objektív auráját. Na de: bármely valamit is magára adó független-objektív újságíró megnézi a vizsgált érem mindkét oldalát. A hódító Orbán Viktort ugyan nem sikerült megszólaltatni, de tény:

több romániai magyar interjúalanyt is mikrofonvégre kapott a riporter.

Van köztük politikus (Kulcsár-Terza József), egyházi személy (Kovács István unitárius pap), székelyföldi polgármesterek, és persze újságírók (pl. Farkas Réka).

Hirdetés

Egyvalakit azért kiemelnék: Sipos Zoltánról, az Átlátszó Erdély újságírójáról van szó. Sipos Zoltán független-objektív újságíró a riport tizedik perce körül jelenik meg a képernyőn: vagyis a teljes film nagyjából egyötödénél, amely profi dramaturgia szerint felépített riport egyik fordulópontja. A Sipos Zoltán által szolgáltatott adatok képezik az Orbán Viktor által Románia ellen vívott pénzügyi háború alapvető független-objektív bizonyítékait. Lám, mennyi pénzt tol Orbán Viktor a romániai magyar közösségbe. És miért? Hogy „elfoglalja” Erdélyt, vonják le a következtetést a riport készítői.

Van egy még pikánsabb része az egésznek. A jelenet végén a riporter megkérdezi Sipos Zoltánt: szerinte miért nőttek meg ilyen ugrásszerűen a romániai magyar közösségnek ilyen-olyan formában juttatott támogatások? Sipos Zoltán egy pillanatig elmereng, aztán ezt válaszolja: igen, ez egy jó kérdés. És aztán kimondja:

ezek a támogatások a romániai magyar közösség fölötti ellenőrzés eszközei.

A válasz tökéletesen megfelel a riportkészítők céljainak. Szinte már csak a poén kedvéért teszem hozzá: a román külügyminisztérium és a külügyi hírszerzés, a SIE nem reagált az Antena 3 riportereinek megkeresésére. Nem erősítették meg, hogy… Persze, ők diplomaták és kémek. És nem független-objektívek.

Na de, kérdezheti akárki: miért baj az, ha egy független-objektív újságíró valós adatokat közöl. Semmi, válaszolom. Csakhogy szeretnék emlékeztetni mindenkit egy politikai közhelyre, amelyet többek között Lucian Boia történész is többször leírt. Tessék: „Bárhogy is nézzük, a kisebbségek erőteljes jelenléte nem fér össze a nemzetállam gondolatával. A nemzetállam vagy meg akar szabadulni tőlük, vagy megpróbálja minél jobban integrálni őket, ami hosszú távon veszélyezteti ezeknek a kisebbségeknek a létezését.”

Nos, a fenti állítás alapján azt mondom: ez a határa a független-objektív újságírásnak.

Ebben a kontextusban egyszerűen vállalhatatlan a kollaboráció, akármennyire független-objektív is valaki. És akkor innen kábé két eset lehetséges. Az első: Sipos Zoltán a kontextus ismeretében nyilatkozott az Antena 3 riporterének. Vagyis tudta, miben vesz részt. Ezt inkább nem kommentálom. A másik: Sipos Zoltán a kontextus ismerete nélkül nyilatkozott. Vagyis, nem tudta, miben vesz részt. Vagyis: eljátszotta a hasznos idióta szerepét. Kár.

Ui.: Azóta sem értesültem arról, hogy Sipos Zoltán elhatárolódott volna a riporttól. Vagy saját magától. Így megy ez.

És akkor tessék, itt a videóriport:

Hirdetés