Megbüntette Iohannist a diszkriminációellenes tanács, pedig…

Pedig nem is mondott olyan nagy marhaságot, mint amikor Tudose akasztással fenyegette a székelyeket.
Hirdetés

Kétezer lejes pénzbírság megfizetésére kötelezte szerdán Klaus Iohannis államfőt a diszkriminációellenes tanács (CNCD).

Az államelnököt a Lumea Justiţiei nevű, jogi és igazságszolgáltatási témákkal foglalkozó portál jelentette fel még februárban, mivel Iohannis egy nyilvános kijelentésében a „valami elítéltek” (nişte penali) kifejezést használta azokra, akik „támadják az igazságszolgáltatást”.

„Valami elítéltek kétségbeesetten próbálják támadni és hitelteleníteni a korrupcióellenes ügyészséget”

– fogalmazott februárban Klaus Iohannis.

Az államelnöki hivatal szerdai reakciójában politikai döntésnek nevezte a szankciót, amit a CNCD testülete 5-4 arányban hozott meg.

Olyan nagyon nem lőtt mellé, mivel a kormánykoalíció mindkét vezetőjének meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással: Liviu Dragnea PSD-elnököt korábban jogerősen felfüggesztett büntetésre ítélték választási csalásért és egy másik ügyben is büntetőjogi eljárás folyik ellene, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök hamis tanúzási ügyében pedig két hét múlva várható alapfokú ítélet.

Hirdetés

Érdekes módon a CNCD csak a figyelmeztetés büntetését szabta ki Mihai Tudose volt kormányfőre a híres akasztós kifejezése miatt, igaz, ő bocsánatot kért.

Az említett portál egyébként Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészt is feljelentette, aki „vádlottak fesztiváljáról” beszélt, az ő esetében azonban a CNCD elutasította a panaszt.

Hirdetés