A legenyhébb büntetést kapta Tudose az akasztós kijelentése miatt

A diszkriminációellenes tanács figyelembe vette, hogy azóta bocsánatot kért, ezért a legenyhébb büntetést szabta ki.
Hirdetés

Figyelmeztetésben részesítette Mihai Tudose volt kormányfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a székely autonómiával kapcsolatos kijelentése miatt.

„Mihai Tudose azon kijelentése miszerint »ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is«, diszkriminál, és sérti a méltósághoz való jogot” – áll a CNCD szerdai közleményében, amely hozzáteszi, azért kapta az exkormányfő a legenyhébb büntetést, mert bocsánatot kért kijelentése miatt.

Mihai Tudose azt mondta január 10-én a Realitatea TV műsorában az RMDSZ, az MPP és az EMNP vezetői által aláírt, az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös nyilatkozattal kapcsolatban, hogy nem kell túl nagy figyelmet szentelni a hasonló kezdeményezéseknek.

Majd hozzátette:

Hirdetés

„Anélkül, hogy minimalizálni vagy teljesen mellőzni próbálnám a témát, az a véleményem, hogy ebben az évben folyamatosan megpróbálnak majd piszkálni, hogy mi ugorjunk nekik, aztán meg ők nekünk, és így ez az év az egyetértés helyett a viszályok éve lesz. (…) Nem kell figyelmen kívül hagyni a három – idézőjelesen – nagy pártot (…), nem kell mellőzni őket, de nekem miniszterelnökként ugyanaz marad a hozzáállásom, mint akkor, amikor zászlót akartak kitűzni tudom is én, milyen napon. Én akkor világosan elmondtam, ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.” 

Az eset nagy felháborodást váltott ki, megszólaltak az erdélyi és az anyaországi magyar pártok egyes vezetői, Tudose pedig nem sokkal lemondása után bocsánatot kért a kijelentése miatt.

Hirdetés