Klaus Iohannis lehet az Európai Tanács következő elnöke

A lengyel Donald Tusknak 2019 végén jár le a megbízatása.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő neve is felmerült brüsszeli hivatalos körökben az Európai Tanács következő elnökének személyét illetően – értesült a Hotnews több politikai forrásból.

Azt még nem tudni, hogy Iohannist érdekli-e a tisztség, de az biztos, hogy az említett körökben támogatják és el is kezdték annak előkészítését, hogy a román államfő elfogadja a pozíciót – írja a portál.

A Hotnews megjegyzi, hogy az államelnöki hivatal nem válaszolt az ezzel kapcsolatos érdeklődésükre.

Az idézett források szerint ha a francia Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója lesz 2019-ben az EB elnöke, akkor Klaus Iohannisnak van a legnagyobb esélye az Európai Tanács elnöki tisztségét elfoglalni. Ez ugyanis úgy működik, hogy az egyensúly érdekében ha az EB elnöke nyugat-európai, akkor az Európai Tanács elnöke közép- vagy kelet-európai lesz és fordítva – magyarázták az említett források. A tisztségeket betöltő személyekkel kapcsolatos egyeztetéseknek a jövő év elejére eredménye lehet,tehát egy év múlva nagyjából biztosan tudni lehet, ki lesz a Tanács elnöke.

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök mandátuma az Európai Tanács élén 2019. november végén jár le. Az uniós tagállamok állam- és kormányfőiből, valamint az Európai Bizottság elnökéből álló Európai Tanács elnökének mandátuma két és fél év, amit még egy mandátummal meghosszabbíthatnak.

Hirdetés