Igazi szex a Sétatéren

A pornóra kattanók azonban mehetnek is arrébb. Zenéről van szó. Blueszenéről.
Hirdetés

Aki csütörtök este hét körül kiment a Kolozsvári Magyar Napok vadiúj sétatéri helyszínére, adott esetben pont azt találta a színpadon, amit keresett. Egyszer csak ott állt egy nagytermetű, bájosan mosolygó szakállas, szemüveges ember, aki korábban úgy határozta meg magát (egyesek talán még emlékeznek rá, de ha nem, akkor itt az emlékeztető), mint egy olyan váradi zsidó gyerek, aki magyarul beszél és angolul énekel. És AG Weinberger – mert róla van szó – a húrok közé csapott, és hirtelen a világ minden nyelvén kezdett szólni. Mert ez a blueszenész valóban mindent tud, amit a bluesról tudni kell. Egy bizonyos B. B. King nevű ember egyszer azt mondta róla: Remek gitáros. Hát kell ennél több?

Ez a nagyváradi zsidó „gyerek” időközben 52 éves lett. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért egy szinte gyerekzenekarral, a borszéki illetőségű One More Minute-tel lépett fel a sétatéri színpadon. Hogy miért? Amint elmondta, valahogy mindig úgy esett, hogy sose játszott vele egy generációsokkal. Amikor a Metropolban elkezdett zenélni, sokkal idősebb muzsikusok közt mozgott. Utána viszont megfordult a kocka, és a sétatéren már csupa ifjonccal vette körül magát. Akik közt voltak igazán remek zenészek (Pop Ana-Maria énekesnő, Mosneag Gellért gitáros vagy Szereceán Tihamér basszusgitáros), de olyanok is, mint például a zenekar billentyűse, Cserkész Norbert, és dobosa (Szereceán Osszián), akiknek azért még meg kell dolgozniuk azért, hogy jól szexeljenek a hangszerükön. Az viszont tény, hogy van még idejük, hiszen a legfiatalabb zenekari tagok még csupán tizenegyedikes gimnazisták. Arról nem is beszélve, hogy ott van mellettük egy (nem csak szó szerint) óriási gitáros, akitől gyakorlatilag mindent meg lehet tanulni, ami blues. AG teret is engedett a fiataloknak: két saját nótájukat is előadták.

Na de miért is szex ez, kérdezheti bárki. Kérjük tisztelettel, AG Weinberger ezt is világosan elmagyarázta. Két nóta közt a gitáros kijelentette: A bluesnácik szerint a blueszene amolyan társadalmi felszabadító meg felemelő szimbólum. Egy lófaszt! A blues az szex.

És ha ez így van, akkor AG Weinberger a világ legjobb szexpartnerei közé tartozik. Zenésztársai zsenge korára való tekintettel a gitáros a koncert első felében még valamennyire visszafogta magát, ám a vége felé aztán elszaladt a keze, és felrobbantotta boszorkányos játékával a sétatéri színpad előtt bulizó közönséget.

És ha már a szexualitás környékén járunk, kiemelendő, hogy habár a színpadon hat ember bűvölte a hangszereket, mégis heten voltak. Pop Ana-Maria énekesnő ugyanis terhesen állt mikrofon elé. Egy szó mint száz: hatalmas bulit csinált ez a hat (hét) ember csütörtök este a Sétatéren. És ismét láthattuk: AG Weinberger maga a Kámaszútra, ami a blueszenét illeti!

Na és akkor nézzük kicsit, milyen is volt a blues a Sétatéren:

Amikor egy nagy zenész kicsit előredől, és a közönségben lüktetni kezd a zene.

 

Bár ez nem mindenkin látszik meg.

 

Hirdetés

AG’s got the blues.

 

És aki érti, miről szól ez a muzsika.

 

Aki csak fogja érteni, az is jól elvolt.

 

A vége, amikor AG irányított, és a közönség énekelt.

Hirdetés