Victor Ponta lett a lemondatott kormány főtitkára

Grindeanu nem tudta kirúgni kormánya szürke eminenciását, aki természetesen Liviu Dragnea embere. Aztán engedetlenség miatt mégis sikerült.
Hirdetés
FRISSÍTÉS
18:45 A kormányfő mégis levette Dragnea emberét a sakktábláról
Victor Pontát nevezte ki a lemondott miniszterekkel működő kormányának főtitkári tisztségére Sorin Grindeanu miniszterelnök. A hír nemrég jelent meg a Hivatalos Közlönyben – írja a News.ro hírügynökség.
Grindeanu úgy tudott végül megszabadulni a korábbi kormányfőtitkártól, Mihai Busuioctól, aki nem akarta ellenjegyezni és megjelentetni saját leváltását, hogy ennek megtagadása és pénteki hiányzása miatt feladatait a kormányfő leosztotta Alexandru-Mihai Ghigiu államtitkárnak. A következő rendeletben pedig leváltotta Busuiocot, a helyére kinevezte Pontát, és ezt is Ghighiuval ellenjegyeztette.
Cserébe a Pontához közelállóként ismert Rovana Plumbot, az európai alapokért felelős tárcanélküli minisztert ma délután leváltotta Sevil Shaidehh fejlesztési miniszter, Liviu Dragnea egyik legközelebbi szövetségese a PSD-ben. Plumb feladatait Luminiţa Zezeanu államtitkárra ruházta át.
 
Mihai Busuioc, a kormány főtitkára nem hajlandó saját leváltását és semmilyen más, Sorin Grindeanu miniszterelnök által kiadott rendeletet megjelentetni a Hivatalos Közlönyben, ezzel gyakorlatilag megakadályozza azok hatályba lépését – írta hivatalos forrásokra hivatkozva pénteken a News.ro hírügynökség.
 
Azután alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a bűnbak szerepet elutasító miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani.
 
Mihai Busuioc
 
Mihai Busuioc volt kormányfőtitkár | A kép forrása a gov.ro
 
Busuiocot a kormányzó szociáldemokraták pártelnökének, Liviu Dragneának a bizalmasaként ismerik, a fejlesztési minisztérium helyettes főtitkára volt, amikor a tárcát Dragnea vezette. A kormány miniszteri rangú főtitkárának kinevezése a januárban hivatalba lépett Grindeanu-kabinet első intézkedése volt.
 

A kormány főtitkársága a kabinet működésének műszaki, jogi, logisztikai, ügyintézési hátterét biztosítja. 

 
A főtitkársághoz tartozik a Hivatalos Közlöny is, amely csak a főtitkárság képviselőjének ellenjegyzésével jelentetheti meg a jogszabályokat.
 
A News.ro úgy tudja, hogy a pártjából kizárt, a koalíció döntésének jogosságát vitató miniszterelnök keresi a jogi megoldást arra, hogy leváltsa Busuiocot, és hogy a kormány főtitkári tisztségébe a jelenlegi pártvezetés által mellőzött, Dragneával nyílt konfliktusban lévő Victor Ponta volt miniszterelnököt iktathassa be.
 
Grindeanu csütörtök esti sajtóértekezletén konkrét kérdésre sem erősítette meg Busuioc leváltását és Ponta kinevezését, csak arra kérte az újságírókat, hogy figyeljék a közlönyt.
 
A kormány valamennyi minisztere lemondott Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével, aki megüzente, hogy csak Grindeanu kérésére mond le. A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben saját volt kormánya ellen, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.

Hirdetés