Grindeanu lemond, ha Dragnea is

Vagy ha működésképtelen lesz a kormány. Kongresszuson buktatná meg Dragneát.
Hirdetés
Szomorú amiatt, hogy kitették a Szociáldemokrata Pártból, de bárhogyan is próbálna a párt elnöke megszabadulni tőle, ő mindig is PSD-s lesz – szögezte le Sorin Grindeanu csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján. A párt alapszabályzata szerint ő még mindig tagja a PSD-nek, Dragnea megszegte az alapszabályzatot – jelentette ki később újságírói kérdésre a kormányfő.
 
Azzal vádolta Liviu Dragnea pártelnököt, hogy megpróbálja kisajátítani az egész pártot, és fél szembesülni a párt százezres tagságával. Mindenkit ki akar rúgatni a pártból, aki bírálja a vonalat, amit a párt követ? – tette fel a szónoki kérdést Grindeanut, aki bízik benne, hogy ennek a párttagság ellent fog állni.
 
A pártelnök szerinte egy legitim kormányt próbál megdönteni, egy olyan kormányt, amelynek tagjait ő maga válogatta össze –ismételte korábbi álláspontját a kormány nélkül maradt kormányfő. Azért akarják őt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni, hogy Dragnea minél több hatalmat tudjon a saját kezében összpontosítani – mondta Grindeanu.
 
A pártelnöknek kell felelősséget vállalni a válságért, amelybe Romániát lökte a miniszterek lemondatásával, Grindeanu szerint destabilizálta az ország végrehajtó hatalmát. A felelősségvállalása abban kellene állnia, hogy lemond a párt elnökségéről, és akkor ő maga is lemond a miniszterelnökségről – szólította fel Grindeanu Dragneát. Erre hétfőig adott időt Dragneának.
 
A kormányfő köszönetet mondott a minisztereknek, hogy ma bementek dolgozni, de kihangsúlyozta, 
 

ha nem tudja biztosítani a kormány működőképességét, akkor lemond. 

És azt reméli, hogy az utóda is PSD-kormány lesz.
 
Visszautasította Dragneának azokat a vádjait, hogy őt kormányfőként a titkosszolgálatok irányítanák, és Dragneáról mondta azt, hogy együtt teniszezett és fröccsözött a titkosszolgálatok vezetőivel.
 
Dragneának azt a vádját, hogy nem tudott kommunikálni a miniszterekkel, azzal utasította vissza, hogy nem lehet úgy egységes álláspontot képviselni a kormányban, ha a kormányülésen eldöntött ügyekkel kapcsolatban utána pártvonalon teljesen más utasítás érkezik. Dragnea húzásai visszafordulást jelentenek az időben, amit ma már egyszerűen nem lehet megtenni – mondta Grindeanu.
 
Dragneának arra a ma délutáni megjegyzésére, hogy a kormányfő most mintha nem lenne önmaga, azzal kontrázott, hogy most lett csak igazán önmaga. 
 
Ha a kormány „kudarcos”, az Dragnea kudarca is, ismételte meg a kormányfő, ezért neki is vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania. A következő másodpercben ő is lemondana – ígérte Grindeanu, aki szerint össze kell hívni a párt kongresszusát, de ettől Dragnea fél, mert nagy az elégedetlenség vele szemben a párttagságban. 
 

Ő maga nem kíván indulni a párt elnökségéért

egy következő kongresszuson – válaszolta újságírói kérdésre, egy ilyen kongresszuson a párt alapproblémáit kell megoldani: meg kell nyitni a pártot, és a döntéseket nem folyamatosan egy szűk pártelitre bízni. Szerinte ennek köszönhető az is, hogy a múlt vasárnapi időközi önkormányzati választásokon négy megyei jogú város közül egyetlen egyben sikerült a PSD-nek elnyernie a polgármesteri tisztséget.
 
Ha új kormányt alakítana, nem venne be technokratákat Victor Ponta volt kormányából, válaszolta újságírói kérdésre, mert ő valódi PSD-s, ellentétben Liviu Dragneával, aki a PDL-ben kezdett politikai karriert építeni, onnan érkezett a Szociáldemokrata Pártba.
 
Arra, hogy kinevezte-e Victor Pontát kormányfőtitkárnak, csak annyit válaszolt, hogy kövessük a ma esti Hivatalos Közlönyt. Arra a kérdésre pedig, hogy az igazságszolgáltatásra helyezett nyomás miatt romlott-e meg a kapcsolata Dragneával, azzal kerülte el a választ, hogy sok oka volt ennek, majd berekesztette a sajtótájékoztatót.

Hirdetés