Grindeanut kizárta a PSD, cserébe ő behozza Pontát a kormányba

A Dragnea vezette PSD továbbra is ki akarja nyírni saját kormányát. Hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene a parlamentben.
Hirdetés
Egyhangú szavazással kizárta a Szociáldemokrata Pártból Sorin Grindeanu kormányfőt a párt végrehajtó bizottsága – jelentette be a párt elnöke, Liviu Dragnea ma délután a testület mai ülése után. A végrehajtó bizottság anélkül is kizárhat párttagokat, hogy ebbe beleszólása lenne a párt azon alapszervezetének, amelybe az illető beiratkozott – jegyzi meg a PSD alapszabályzata alapján a News.ro hírügynökség.
 
A koalíciós társ ALDE-val együtt a PSD vezetése úgy döntött, hogy hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben 
 

az ellen a kormány ellen, amelyet fél éve hagyott jóvá. 

Az indítványt szerdán már meg is lehet vitatni, és meg is szavazzák, mondta Liviu Dragnea. Dragnea szerint több miniszter már korábban is távozni akart a kormányból, mert nem tudott kommunikálni és egyeztetni a miniszterelnökkel. A PSD vezető testülete tegnap vonta meg a politikai bizalmat Sorin Grindeanu kormányától.
 
Jelenleg betyárkormány, fantomkormány van hatalmon, mondta Dragnea, amelyet egy illegitim csoport tart fogva, aki mögött „természetesen” áll valaki, de Dragnea nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni afelől, hogy ki. Annyit azért elárult, hogy már a jövő hét folyamán elkezdik összeállítani az új kormányt, amelynek a nyár folyamán, szeptember elsejéig be kell hoznia a Grindeanu-kabinet okozta lemaradásokat.
„Véleményem szerint a Grindeanu-kormány tagjainak nagy része az új kormánynak is tagja lesz” – szögezte le a PSD elnöke.
Bár a testület tegnapi ülése után azt ígérték, ma bejelentik az új miniszterelnök nevét, Dragnea nem említette, ki lenne a PSD következő javaslata a kormányfői tisztségre.
 
Sorin Grindeanu közben a kormány székhelyén tartózkodik, a News.ro értesülése szerint leváltja Mihai Busuiocot, Dragnea régi emberét a kormányfőtitkári tisztségből, ahova Victor Ponta volt pártelnököt és volt kormányfőt szeretné kinevezni. A kormányfőtitkárnak fontos szerepe van a kabinetben, ő és hivatala szervezi meg a kormány napi munkáját, készíti elő a kormány üléseit. A miniszterelnök egyszerű rendelettel le tudja váltani, amely akkor lép életbe, ha megjelenik a Hivatalos Közlönyben.
 
A kormány összes minisztere eljuttatta a nap folyamán lemondását a kormányfőtitkársághoz. A miniszterek lemondása akkor lesz érvényes, ha a kormányfő is elfogadja, és 15 napon belül elküldi jóváhagyásra Klaus Iohannis államelnöknek.
 

Az USR előrehozott választásokat szorgalmaz

a PSD kirobbantotta politikai válság megoldására – írja a párt közleménye. Vlad Alexandrescu szenátor bejelentette, nem vesznek részt a parlamentben a PSD kezdeményezte bizalmi szavazáson. Semmilyen formában nem szeretnének részesei lenni egy ilyen cirkusznak – nyilatkozta a Digi 24 hírtelevíziónak.
 
A Nemzeti Liberális Párt ügyvezető elnöke, Raluca Turcan még nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre, hogy pártja megszavazza-e a bizalmatlansági indítványt, és / vagy megpróbál egy új parlamenti többséget alkotni a többi ellenzéki párttal, hogy kivegyék a PSD kezéből a kormányzást. Ezeket előbb meg kell vitatniuk a párt belső fórumaiban – válaszolta Turcan újságírói kérdésre.
 
Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke egyelőre arra szólította fel a kormánykoalíciót, hogy fejezze be ezt a politikai cirkuszt, amelytől leesett az álla mindenkinek Európában, aki kicsit is követi a romániai belpolitikát. A cirkusz mindenkit kínosan érint, és Románia azt a benyomást kelti, hogy politikai osztálya teljesen felelőtlen.
 

Ebben a pillanatban tárgytalan az RMDSZ bevonása a kormányzásba

– nyilatkozta a Mediafaxnak Kelemen Hunor. Előbb a jelenlegi koalíció kell megoldja a helyzetet, és tisztáznia, hogy akkor most van Romániának kormánya vagy nincs. Ha kormányalakító tárgyalásra kap az RMDSZ meghívást, természetesen nem utasítja vissza a párbeszédet, ahogy eddig sem, közölte Kelemen Hunor.

Hirdetés