Bréking! Ez nem Photoshop! Cluj-Napoca, Kolozsvár, Klausenburg

Kedden reggel megjelent az első többnyelvű városnévtábla Kolozsváron.
Hirdetés

Kolozsváron elkezdték felszerelni a város bejárataihoz a háromnyelvű, Cluj-Napoca, Kolozsvár, Klausenburg feliratú táblákat. Az első városnévtábla a város szászfenesi bejáratánál jelent meg.

A kolozsvári polgármesteri hivatal kedden be is jelentette közleményben: elkezdődött a többnyelvű táblák felszerelése, amelyek „kiemelik a város történelmi, multikulturális és európai dimenzióját”.

A városháza egyelőre a szászfenesi bejárathoz elhelyezett táblára kapta meg a szükséges engedélyeket. Ahogy a többi engedély is meglesz, a város minden bejáratánál felszerelik a táblákat – közölték.

Emil Boc polgármester öt héttel ezelőtt jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy a városháza nem fellebbez a bíróság döntése ellen, amely kötelezi az intézményt, hogy magyarul is tüntesse fel a Kolozsvár nevét a városnévtáblákon. Boc azt mondta, hogy a német Klausenburg feliratot is kiírják, a háromnyelvű tábla fölé pedig elhelyeznek egy latin nyelvű feliratot, amely azt tudatja majd, hogy Napoca várost Hadrianus római császár uralkodása alatt nyilvánították municípiummá.

Hirdetés

Kolozsváron egyébként szerdán kezdődik az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) kongresszusa és elképzelhető, hogy a táblák felszerelése összefüggésben van ezzel. Vincze Lóránt, a FUEN elnöke egyébként nemrég, a kongresszust beharangozó sajtótájékoztatón meg is jegyezte: „Azt szeretnénk, ha a »családi fotót« már a háromnyelvű helységnévtáblák előtt készíthetnénk el”.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere az MTI-nek ezt meg is erősítette: elmondása szerint szerették volna, hogy a FUEN kongresszusa előtt a város valamennyi bejáratához és kijáratához kihelyezzék a többnyelvű táblákat, de egyelőre csak a Nagyvárad felőli bejárathoz sikerült a szükséges jóváhagyásokat megszerezni, illetve kiállítani.

Az alpolgármester hozzátette: csak itt helyezhette ki saját területére a táblákat a város. A többi bejáratnál a közúti társaság területére kell építési engedélyt kiállítaniuk, és a társaság még nem válaszolt a megkeresésükre.

Hirdetés