Zászlóbotrány: a belügyminisztertől várnak magyarázatot

Az RMDSZ és az EMNP Kolozs megyei vezetői közös levélben kérik a tárcavezetőt, hogy tisztázza álláspontját.
Hirdetés

Petícióval fordult Carmen Daniela Dan belügyminiszterhez Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének vezetője és Soós Sándor Kolozs megyei Néppárt-elnök a március 15-i kolozsvári megemlékezésen történt incidensek miatt.

Mint ismeretes, az ünnepi felvonuláson a csendőrség több személyt kiemelt a résztvevők közül, néhányukra figyelmeztetést vagy bírságot szabott ki. Valamennyien Erdély-zászlóval vonultak, köztük maga Soós, illetve az EMNP kolozsvári szervezetének vezetője, Fancsali Ernő is.

A levélben felhívják a figyelmet arra, hogy a csendőrség az Erdély-zászlók miatt intézkedett, holott az erdélyi szimbólumok részei Románia címerének is. A politikusok emlékeztetnek arra is, hogy tavaly hasonló incidens történt a március 15-i magyar nemzeti ünnepen – a hatóságoknak szintén az alkotmányellenesnek és gyűlöletkeltőnek ítélt Erdély-zászlóval akadt problémájuk –, és a rendőrségnek címzett akkori levelükre nem kaptak konkrét észrevételeket tartalmazó választ.

Azáltal, hogy egyes résztvevőket a tömegből kiemeltek, feltartóztattak, igazoltatták és arra köteleztek, hogy tegyék el Erdély zászlaját, megakadályozták az illető személyek zavartalan részvételét az ünnepségen – ily módon alkotmányos jogokat sértettek.Az RMDSZ és az EMNP Kolozs megyei vezetője arra kéri Románia belügyminiszterét, tisztázza álláspontját két kérdésben:

Hirdetés

• A csendőrség magatartása és intézkedései helyesek és törvényesek voltak?

• Az Erdély zászlajával való vonulás törvényes vagy sem?

Hirdetés