Ki kicsoda a Grindeanu-(Dragnea)-kormányban?

Nagy túlélők, titkos befutók, milliomosok és luxusnyugdíj-élharcosok népesítik be Sorin Grindeanu ma bejelentett kabinetjét.
Hirdetés
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke ma jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök kormányát. Ahogy korábban Grindeanu nevesítésekor a pártelnök ki is mondta, úgy a kormánynévsor is azt tükrözi, hogy számára a lojalitás volt a legfontosabb szempont a miniszterek kiválasztásakor.
 
A (Dragnea-)Grindeanu-kormány nem takarékoskodik a bürokráciával: a miniszterek létszámát 27-re, a minisztériumokét 25-re növelték. A PSD jelöltjei mellett négy miniszteri tisztséget a kormánykoalíció kisebbik tagja, a Tăriceanu-féle ALDE vezetői kapnak. A kijelölt kormányfő, Sorin Grindeanu eddigi politikai pályafutását itt részleteztük, következzen a csapata a HotNews, a News.ro és az Adevărul összeállításai alapján.
 

Kormányfő-jelöltből tökéletes helyettes: Sevil Shhaideh

Sevil Shhaideh neve akkor robbant be a köztudatba, amikor két hete Liviu Dragnea, a PSD elnöke őt nevesítette a miniszterelnöki posztra. Klaus Iohannis államfő azonban úgy döntött, nem nevezi ki az 52 éves, tatár származású, közgazdász végzettségű Shhaideht kormányfőnek.
 
Bár hivatalos indoklást nem adott, a sajtóba kiszivárgott információk szerint geopolitikai okai voltak Iohannis döntésének: a muszlim Shhaideh szír férjének szimpátiája a diktatorikus Assad-rezsim iránt és a férfi testvérének kitiltása Európából egyaránt szerepet játszhatott.
 
A miniszterelnök-helyettesi posztra javasolt Shhaidehről tudható, hogy nem annyira a párthoz, mint inkább annak erős embereihez kötődik. Olyannyira, hogy az esküvőjén Liviu Dragnea és Nicușor Constantinescu volt a tanú. Portréját itt rajzoltuk meg.
 

Shhaideh jobb keze: Mihaela Toader

Az európai forrásokért felelős tárca nélküli miniszter, Mihalea Toader korábban is vezető pozícióban volt a minisztériumnál. Gyakorlatilag Sevil Shhaideh beosztottja lesz, és a régiófejlesztési minisztériumnál fog tevékenykedni. Ennek rendelik alá ugyanis az európai forrásokért felelős tárcát. 2013 márciusában, Eugen Teodorovici mandátuma idején került a minisztériumhoz. Az utóbbi időben gyermeknevelési szabadságon volt.
 
Mihaela Toader jogot végzett a Nicolae Titulescu magánegyetemen, majd mesteri képzésen vett részt európai tanulmányok szakon.
 

Daniel Constantin, a szarkavaró

Az ALDE színeiben miniszterelnök-helyettesi posztot, illetve a környezetvédelmi tárcát megszerző Daniel Constantin 38 éves. Politikai karrierjét Dan Voiculescunak, a Konzervatív Párt (PC) alapítójának köszönheti, 2006-ban lépett be a pártba. 2011-től a PC és a PNL által alakított  szövetséget vezeti Crin Antonescuval közösen, majd a Szociálliberális Unió (USL) vezetőségi tagja.
 
Végzettsége szerint mérnök, többek között Skóciában és Írországban szerzett képesítést. 2003-ban tanácsadóként alkalmazta a mezőgazdasági minisztérium európai integrációs államtitkársága. A Ponta-kormány idején mezőgazdasági miniszter.  
 
Ahogy karrierjének ívéből is kitűnik, mindig ott van, ahol a párt szakad. Állítólag a mostani választások után átigazolt volna az ALDE-ból a PNL-be, mert elégedetlen volt a Călin Popescu Tăriceanu által kialkudott pozíciókkal. Úgy tűnik, egy miniszterelnök-helyettesi tisztséggel sikerült maradásra bírni.   
 

Teodor Meleșcanu külügyminiszter, a Nagy Túlélő

Karrierdiplomataként a forradalom előtt és után is mélyen be volt ágyazva a Dâmbovița-parti politikába, és közel állt a titkosszolgálatokhoz, az egyiket még vezette is. 
 
Töretlen politikai karrierje töredékmandátumokon, törpepártokon és kamikaze vállalásokon át ívelt az utóbbi évtizedben. Legrövidebb megbízatását botrányok közepette vette át és adta vissza: mindössze nyolc napig volt külügyminiszter Victor Ponta kormányában. 
 
A tárcát annak az elnökválasztásnak a botrányos megszervezésébe belebukott Titus Corlățeantól vette át 2014. november 10-én, amelynek első fordulóján maga is indult, és 1,09 százalékot szerzett az azóta is ismeretlen Társadalmi Igazságosság Pártja színeiben. Akkor olyan kevés szavazókörzetet állítottak fel külföldön, hogy sokan órákig álltak sorban, hogy voksolhassanak, és sokaknak még így sem sikerült. Meleșcanutól akkor mindenki azt várta, hogy a második fordulóra megnöveli a külföldi szavazókörök számát, de ő a BEC-re hivatkozva megtagadta, majd a Klaus Iohannis megnyerte második forduló után, november 18-án lemondott.
 
Már az eleve furcsa volt, hogy szeptemberben lemondott a DIE, a külföldi hírszerző szolgálat vezetéséről, amelyet 2012 februárjában vett át, csak azért, hogy eleve vesztesként induljon az államelnök-választáson.
 
Diplomatakarrierje 25 éves korában, 1966-ban indult, 1992-ben nagykövetté nevezték ki, ugyanazon év novemberében pedig külügyminiszterré Nicolae Văcăroiu kormányában. Ezután háromszor választották meg szenátorrá mindig más párt színeiben: 1996-ben a PDSR, 2000-ben a D.A. Szövetség, 2008-ban a PNL listáin indult.
 
Másfél évig, 2007 áprilisa és 2008 decembere között a Tăriceanu-kabinet védelmi minisztere, 2008. január 15. és február 29. között ideiglenes igazságügyi minisztere volt.
 
Ion Mihai Pacepa, a Szekuritáté Amerikába szökött tisztje szerint Meleșcanu azok közé a titkos szekus tisztek közé tartozott, akik a forradalom után átvették a belföldi (SRI) és a külföldi (SIE) hírszerzés, valamint a külügy irányítását, és megtartották Ceaușescu nagyköveteinek 80 százalékát.
 

Akit csak majdnem vitt el a DNA: Alexandru Petrescu

A gazdasági minisztérium élére javasolt Alexandru Petrescu 2014 júniusától egy olyan időszakban igazgatta a Román Postát, amikor a legnagyobb román munkáltatók egyikének számító állami vállalat berkeiben az egyik legnagyobb korrupciós botrány érlelődött. A távközlési minisztérium tavaly augusztusban jelentette az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA), hogy rendellenességeket találtak néhány közbeszerzési eljárás kapcsán.
 
Szintén az ő vezetése alatt büntette meg a versenytanács 7,4 millió euróra a postát, amiért megsértette a versenyszabályokat. Ennek ellenére Petrescu bruttó 135 ezer 418 lejt vett fel jutalomként. Alexandru Petrescu egyébként egyszerre román és brit állampolgár. Gazdaságot tanult a University of Wales-en, majd Londonban a bankszektorban töltött be vezető pozíciót.
 

Ion Iliescu volt tanácsadója vezeti a kulturális tárcát

A 40 éves, megrögzötten baloldali Ioan Vulpescu ortodox teológiát végzett, majd filozófiából doktorált. 2004-től Ion Iliescu volt államfő kulturális tanácsadója. A Ponta-kormány idején – 2014 decembere és 2015 novembere között – már vezette a kulturális tárcát. 2012 és 2016 között parlamenti képviselő. Azt megelőzően különböző kulturális intézményekben és testületekben vállalt szerepet.
 
Minisztersége idején politikai ellenfelei lemondását követelték, mert nem juttatott elegendő pénzt a kulturális intézmények fenntartására és az országos jelentőségű fesztiválok megszervezésére, és nem szentelt kellő figyelmet a nemzeti kisebbségek kulturális értékeinek védelmére.
 
A neki szánt tárca nevét most kibővítik a nemzeti identitás védelmével is.
 

Hrebenciuc jó barátja kapja az oktatási tárcát

Az oktatási tárca élére javasolt Pavel Năstasénak anyagi gondjai eddig sem voltak, valószínűleg ezután sem lesznek. Az oktatási rendszer egyik legjobban fizetett oktatójaként a 65 éves Năstasénak a vagyonbevallása szerint három ingatlanja, két telke, egy Audi típusú gépkocsija, 1,5 millió leje, 135 ezer eurója és 35 ezer dollárja van. Korábban a bukaresti gazdasági egyetem rektora volt, jelenleg a felsőoktatási intézmény szenátusának elnöke. A több korrupciós ügyben is gyanúsított Viorel Hrebenciuc egyik régi barátja, akinek fiát úgy juttatta katedrához az általa vezetett egyetemen, hogy a férfinak (mármint Hrebenciuc fiának) korrupciós ügyeit még tárgyalta a bíróság. Egyébként ügyviteli informatikát tanít az egyetemen, melyen ő maga is végzett. 1968-ben doktorált gazdasági informatikából. 
 

Ana Birchall, európai ügyek minisztere, a milliomos szuperjogász

Ana Birchall 1973-ban született a Prahova megyei Mizilben. Jogot végzett, majd a Yale egyetemen doktorált pénzügyi jogból és csődeljárásból, és a Wall Street egyik ügyvédi irodájában dolgozott. 2003-ban tért vissza Romániába, 2005 óta a bukaresti PSD tagja, a párt progresszista fórumának vezetője, jelenleg a PSD főtitkárhelyettese. Ügyvédként és egyetemi tanárként is dolgozik, a Dimitrie Cantemir egyetem oktatója.
 
Rövid ideig Mircea Geoană volt külügyminiszter és Victor Ponta volt kormányfő tanácsadója is volt. 2012 óta képviselő, abban a mandátumában az európai ügyek bizottságát vezette, de az oktatás és esélyegyenlőség kérdései is izgatják. Az egyik legintenzívebben kommunikáló romániai politikus, napi szinten ontja a közleményeket, blog- és Facebook-bejegyzéseket.
 
Férjével, Martyn Birchall üzletemberrel együtt öt lakása van, kettő az Egyesült Államokban. Külföldi befektetéseik 23 millió euróra rúgnak.
 

Carmen Daniela Dan belügyminiszter, a titkos befutó Dragnea hátországából

Az 1970-ben született Carmen Dan a pártelnök Liviu Dragnea megyéjében, Teleormanban vált általános iskolai titkárnőből belügyminiszterré – írja az Adevărul. 1989-ben érettségizett, egyetemi diplomát viszont csak 2000-ben, 30 évesen szerzett: a rendőrakadémiát végezte el. Korábban járt a teljesen ismeretlen Ökológiai Egyetem jogi karára.
 
Érettségi után hat évig volt a 11 ezer lakosú Videle városka egyik általános iskolájának titkárnője, majd az Agricola, később a Raiffeisen bank helyi kirendeltségén dolgozott. 2002-től 2012-ig jogtanácsos, majd ügyvezető igazgató volt a Teleorman megyei tanácsnál. Alprefektus, 2016 márciusa és októbere között pedig a megye prefektusa volt. A tisztségről azért mondott le, hogy a PSD szenátori listájának élén induljon az idei parlamenti választásokon. A szenátus jogi bizottságának elnökévé választották.
 
Egy 80 négyzetméteres lakás tulajdonának fele, két autó és egy százezer lejes adósság van a birtokában. Prefektusként 2015-ben 63 367 lejt keresett, amelyhez 9588 lejnyi étkezési kiegészítés járt – jelentsen ez bármit.
 

Petre Daea mezőgazdasági miniszter, a honatyák luxusnyugdíjának és szeretője kenyérbe kerülésének élharcosa

Az 1949-ben született Petre Daea agronómus végzettségével 1989 előtt a Mehedinți megyei agronómiában, utána a megyei tanácsban szintén agrárvonalon építgette hivatalnoki karrierjét. 2001 óta tagja a PSD-nek, 2004 júliusa és decembere között, a Năstase-kormány utolsó félévében annak mezőgazdasági minisztere, korábban államtitkára volt. Korabeli sajtóhírek szerint szoros viszony fűzte Adrian Năstaséhoz, állítólag rokona a volt kormányfő feleségének, Dana Năstasénak.
 
Nyomozás is indult ellene, mert köze lehetett az ország legtermékenyebb földterülete, a brăilai Nagy Sziget koncesszionálásához. A koncesszió haszonélvezője, Culiţă Tărâţă azóta elhunyt. 
 
2004 óta három mandátumot nyert a törvényhozásban, a mezőgazdasági bizottságokban tevékenykedett. Emellett ő kezdeményezte a honatyák luxusnyugdíját lehetővé tevő törvényjavaslatot.
 
Gondoskodni akart szeretője, Carmen Luchian anyagi jólétéről is, írja az Adevărul: a szenátus mezőgazdasági bizottságának elnökeként az agrárminisztériumhoz fordult, hogy nevezzék ki Luchiant az Országos Halászati Ügynökség alelnökévé. Csakhogy felesége, Elena levelet küldött az ügynökség vezetésének, amelyben leleplezte férje közbenjárását. A házastársak még abban az évben, 2012-ben elváltak, Daea pedig elvette Carmen Luchiant feleségül.
 

Gabriel Beniamin Leş védelmi miniszter, a szatmári felfegyverző

A most 41 éves Leş Temesváron végzett marketing szakon, ugyanott mesterizett pénzügyi menedzsmentből, majd képezte magát a közbeszerzések, közigazgatás és honvédelem terén is.
 
Szatmárnémetiben indult a politikai karrierje helyi tanácsosként, majd alpolgármesterként, volt a megye alprefektusa is, majd a mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) megyei kirendeltségét vezette. 2015 októberében, nem sokkal a Ponta-kormány bukása előtt nevezték ki fegyverzeti államtitkárnak a védelmi minisztériumba, tisztségét a Cioloş-kormányban is megőrizte. A minisztériumban ő volt a felelős a katonaság fegyverzetének modernizálásáért. 2016 decemberében szenátori mandátumot nyert.
 

Adriana Petcu vízügyi és erdészeti miniszter, az összeférhetetlen

A legkevesebbet az alakuló Grindeanu-kabinetből Adriana Petcuról tudni: 2010 óta vezeti a Buzău-Ialomița Vízügyi Igazgatóságot. 2010 és 2013 között pedig project officer volt egy európai pályázatban, az országos vízügy saját kérésére nevesítette. Ezt onnan tudni, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség nyomozott miatta, és összeférhetetlennek találta, a pályázat munkacsoportjában kapott 27 086 lejnyi jövedelmét pedig illegálisnak minősítette.
 
Adriana Petcu első fokon elvesztette a pert, amit az ANI jelentésének megsemmisítéséért indított, de fellebbezett a legfelső bíróságon. Mivel jövedelem is származott összeférhetetlen tisztségéből, ezért egytől öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható, illetve a bíróság köztisztségek viselésétől is eltilthatja.
 

Augustin Jianu távközlési miniszter, az IT ifjú titánja

A mindössze 30 éves Augustin Jianu egyik elődjének, Dan Nica távközlési miniszternek volt a tanácsosa. Jelenleg a CERT-RO rövidítésű országos kiberbiztonsági központ vezérigazgatója.
 

Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter, a megvesztegethető nagyromán

Lia Olguța Vasilescu krajovai polgármester nemrég múlt 42 éves, és már elvitte a DNA. 1991-ben kezdte politikai karrierjét a Nagy-Románia Párt alapító tagjaként, 1997-ben végzett a krajovai egyetem bölcsészkarán, egy helyi lapnál dolgozott, majd honvédelemből képezte magát, végül a szociológia doktora lett. 
 
2000-ben választották először képviselővé, 2008-ban Dolj megyei szenátorrá. Abban az évben váltott pártot is, a PSD megyei és országos vezetésében szerzett funkciókat. Szocdem színekben választották 2012-ben, majd 2016-ban ismét polgármesterré, jelenleg a krajovai PSD elnöke és a párt országos alelnöke. Mivel 2016 decembere óta képviselő, esedékes, hogy lemondjon a polgármesteri tisztségről.
 
Lia Olguța Vasilescut tavaly márciusban vitte el a DNA, és júliusban emelt vádat ellene többrendbeli pénzmosás és megvesztegetés elfogadása miatt. 2012 és 2014 között összesen körülbelül 135 000 eurót és 570 000 lejt kapott különböző üzletemberektől azért, hogy a választási kampányát finanszírozhassa, illetve hogy a városháza elfogadja és kifizesse az érintett üzletemberek által végzett homlokzatfelújítási munkálatokat.
 

Florian-Dorel Bodog egészségügyi miniszter, a lefokozott orvos-professzor

A most 45 éves nagyváradi orvos hivatalosan csak 2012 óta politikus, amikor elnyerte első szenátori mandátumát, de korábban is töltött be olyan tisztségeket, amelyeket csak politikai támogatással lehet megszerezni. 2009-ben vált a Bihar Megyei Kórház igazgatójává, egy évvel később Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter a megyei közegészségügyi hivatal élére nevezte ki. 
 
Cseke utóda, Ritli László kabinetvezetőjévé nevezte ki Bodogot a rövid életű Ungureanu-kormányban, majd 2012-ben az első Ponta-kormány országos közegészségügyi igazgatójává, majd államtitkárrá nevezték ki. A tavaly decemberi választásokon újabb szenátori mandátumot nyert a PSD színeiben.
 
Nem sokkal előtte, októberben Mircea Dumitru oktatási miniszter visszavonta Bodognak, az egyetemi tanárnak és a váradi orvosi egyetem dékánjának azt a jogát, hogy doktorátusokat vezessen, mivel összesen két tudományos cikk fő szerzőjének számít, ez pedig vézna tudományos teljesítmény, és nem elég a doktorátusok vezetéséhez. Mi több, a helyi sajtó szerint két doktori dolgozata közül az orvosi plágiumgyanús, és botránygyanús volt 2012-es kampányának finanszírozása is: sajtómegjelenéseit állítólag két svájci cég finanszírozta.
 
Bankszámláin több mint 600 ezer lej, illetve több mint 500 ezer japán jen van, három Bihar megyei telekkel, egy váradi és egy fugyivásárhelyi lakással rendelkezik, sőt a magyarországi Biharugrán is van egy háza. Két gyógyszerészeti cégben tulajdonos.
 

Marius Alexandru Dunca ifjúsági és sportminiszter, bukott főfogyasztóvédő

A 36 éves Dunca Brassóban lett mérnök, de 2004-es diplomaszerzése után nem sokkal, 2006-ban már egy honatya irodájában dolgozott, 2007 és 2008 decembere között pedig az egyik európai parlamenti képviselőnk kabinetjében. 2009-ben fél évig a Brassó megyei fogyasztóvédelem egyik igazgatója volt, 2012 és 2015 között pedig alelnöke, majd elnöke az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatalnak.
 
2015 novemberében, közvetlenül a Colectiv-tragédia után Victor Ponta váltotta le a fogyasztóvédelem éléről, ezután egy teljes mértékben sóhivatalnak tűnő drogellenes központ főtitkárává nevezték ki. Miközben egy brassói takarítócéget és a helyi PSD-szervezetet vezette. December 11-én Brassó megyei szenátorrá választották. Vagyonnyilatkozatában mindössze egy 2015-ös gyártású motorkerékpárt tüntetett fel.
 

Graţiela Gavrilescu parlamenti kapcsolattartással megbízott, tárca nélküli miniszter

Az 50 éves Graţiela Gavrilescu veteránnak számít az alakuló Grindeanu-kormányban: negyedik képviselői mandátumánál tart, korábban alpolgármester és környezetvédelmi miniszter is volt.
 
A ploieşti-i kőolajipari egyetemen végzett, Bukarestben ipari marketingből mesterizett, de az orvosira is járt munkavédelmi képzésre, majd közigazgatási menedzsmentből is oklevelet szerzett. Gumigyártó cégnél dolgozott, később vezérigazgatója lett. 2000 és 2004 között a Prahova megyei munkaerőügynökség munkatársa és a kkv-k országos tanácsának alelnöke volt. 2004 és 2007 között Ploieşti alpolgármestereként dolgozott.
 
2004-től 2013-ig volt a PNL tagja, akkor kilépett és követte Călin Popescu Tăriceanut a reformliberális pártba, majd az ALDE-ba, amelynek Prahova megyei elnöke és országos alelnöke lett. Közel egy évig, 2014 decemberétől 2015 novemberéig volt a Ponta-kormány környezetvédelmi minisztere. Utána a ploieşti-i kőolajfinomítók szennyezésével tematizálta a helyi közéletet.
 
Férjének több mezőgazdasági területe van, közösen birtokolnak egy lakást és egy házat Ploieşti-en, három autót és ötezer eurónyi ékszert. Graţiela Gavrilescu tavaly adott el egy házat 15 ezer euróért, 15 700 lejre értékelt részvénycsomagot birtokol az APRPACOR gumigyártó cégben, 17 500 eurós bankhitele 2020-ban jár le.
 

A bélyeggyűjtő karateedző: Şerban Valeca

A romániai korrupció jelképévé vált Adrian Năstase kormányában miniszterként tevékenykedő Şerban Valeca végzettségét tekintve mérnök. Politikai pályája mindvégig a román parlament körül alakult: három mandátumot szenátorként, egyet pedig képviselőként töltött le.
 
A 60 éves férfi emellett személyi edző, a karateszövetség alelnöke, és 5 ezer euró értékű bélyeggyűjteménye van. A pitești-i mérnöki egyetemen is tanít, az ebből származó éves jövedelme mintegy 800 ezer lej. Jelentős összegeket szerzett különbözős tudományos tevékenységekért.
  

Az ALDE újonc minisztere, aki úgy ír, mint egy ötödikes

A 38 éves Toma Florin Petcu az ALDE jelöltje az energetikai minisztérium élére. Újoncnak számít a román parlamentben, képviselői mandátuma megszerzése előtt főleg a helyi közigazgatásban tevékenykedett. 2015 decembere és 2016 májusa között a Giurgiu megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója volt. 2013 októbere és 2014 júliusa között a megye alprefektusa.
Végzettségét tekintve építőmérnök. A képviselőház honlapján eredetileg közzétett önéletrajza szerint a helyesírása nem éppen tökéletes, ezt gyorsan lecserélték egy uniós szabványűrlapon kitöltött CV-re.
 

A szállítási bizniszekben érdekelt pénzügyminiszter

A 62 éves Viorel Ştefan a képviselőház pénzügyi bizottságának elnöke, aki 1993 óta tagja a PSD-nek. Korábban egyszer már felmerült a neve pénzügyminiszterként, amikor Darius Vâlcovot lecsukták, de végül Eugen Teodoroviciot nevezték ki. Három mandátumot szenátorként, kettőt képviselőként tevékenykedett.
 
A 1989-es rendszerváltás előtt az állami vízi szállításban, a Nevromnál dolgozott, melynek 1991 után az igazgatója lett. Az állami vállalat privatizációja során részvényeket vásárolt nemcsak a Navromnál, hanem több szállítással foglalkozó cégnél, legalább 3 millió lej értékben.
 

A „fekete kedd” és Tamara néni pere

Az úgynevezett „fekete kedd” egyik legnagyobb hangadóját jelölték a Grindeanu-kormány igazságügyi miniszterének: az 57 éves Florin Iordache annak a szűk parlamenti csoportosulásnak volt a tagja, amely 2013-ben a büntető törvénykönyv módosításával igyekezett büntetlenséget biztosítani a honatyáknak.
 
A módosításokat a képviselőház jogi bizottsága titkosan dolgozta ki, hogy másnap villámgyorsan szavazzák meg a képviselők, mentesítve ezáltal saját magukat a büntetőjogi felelősség alól. Florin Iordache mérnöknek tanult, csak 2002-ben szerzett jogi diplomát, miután Caracal alpolgármestereként belekóstolt a politikába. 2000-2008 között parlamenti képviselő. Több olyan kezdeményezése volt, mely az igazságszolgáltatás gyengítésére irányult.
 
Neki köszönhető az ügyvédek „szuperimmunitását” biztosító törvénytervezet, melyet 2016 októberében fogadott el a parlament. Iordache Adrian Năstase régi barátja, felesége tagja volt annak a bírósági tanácsnak, amely felmentette a volt miniszterelnököt a „Tamara néni” perben.
 

A kirúgott alkalmazottból miniszter lett

A 33 éves Răzvan Alexandru Cucot 2015 októberében Victor Ponta volt kormányfő nevezte ki a közlekedésügyi tárca államtitkárává, de 2016 májusában Dacian Cioloș kirúgta az állásából, miután részt vett a PSD egyik Giurgiu megyei kampányrendezvényén. Cuc egy pékség részvényese, egy ipari park igazgatója, korábban pedig szakértőként működött közre a gazdasági minisztériumban.  
 
Fiatal kora ellenére meglehetősen vagyonos: Giurgiu megyében egy házzal, egy irodahelyiséggel, egy garzonlakással, két beltelekkel és egy mezőgazdasági területtel rendelkezik, míg Bukarestben egy garzonlakással. A birtokában lévő ékszerek mintegy 25 ezer eurót érnek, számláin 250 ezer lej található.
 

A PSD ifjúsági elnökének is jutott egy minisztérium

A Grindeanu-kormány egyik legfiatalabb tagja a 32 éves Gabriel Petrea, akit a társadalmi párbeszéd tárca élére szánt Liviu Dragnea. A PSD ifjúsági szervezetének elnöke, a bukaresti Műszaki Egyetem hallgatói szövetségének elnöke Victor Ponta és Nicolae Bănicioiu pártfogoltja.
 
2008-ben Ecaterina Andronescu csapatának tagjaként tűnt fel, aki akkoriban az egyetem rektora volt. Kampánytevékenységét később egy jól fizető állással hálálta meg Andronescu, majd amikor oktatási miniszter lett, tanácsadóként alkalmazta. Vagyonbevallása szerint három beltelekkel és két lakással rendelkezik Bukarestben, illetve egy Ford típusú gépjárművel. Pénzbeli vagyonának nagy részét esküvői ajándékként tünteti fel.
 

Kis- és középvállalkozások: Florin Jianu

A 40 éves Florin Jianu a harmadik Ponta-kormányban a kis- és középvállalkozásokért felelős delegált miniszter volt. Jelenleg a romániai kis- és középvállalkozásokat tömörítő országos tanács elnöke. Bukarestben matematikai egyetemet végzett, majd az elnöki hivatalban dolgozott, vállalkozói és pályázati tanácsadással is foglalkozott.
 
2014-es vagyonbevallása szerint egy házzal és két lakással rendelkezik Bukarestben, illetve egy házzal és lakással Slatinán.
 

A luxusórákat gyűjtő idegenforgalmi miniszter

Az idegenforgalmi tárca élére javasolt Mircea Titus Dobre közgazdász, aki második mandátumát szerezte meg a parlamentben. Apja, Mircea Dobre szintén a PSD színeiben volt helyi tanácsos Radu Mazăre konstancai polgármestersége idején. Egyetemi tanulmányait Bukarestben és Strasbourgban végezte.  
 
Az előző mandátuma idején 87 törvényjavaslatot dolgozott ki, ebből 24 törvényerőre emelkedett. Vagyonbevallása szerint 18 ezer euró értékű órával rendelkezik, és három különböző cégnél részvényes. 325 ezer eurót kölcsönzött egy személynek.
 

Héberül is beszél a határon túli románokért felelős miniszter

Andreea Păstîrnac filológiai egyetemet végzett, mesteri fokozatot Jeruzsálemben szerzett. Tanulmányai a héber nyelv, a Közel-Kelet, a diplomácia, illetve a  nemzetközi közkapcsolatok területén összpontosultak. A bukaresti egyetemen és Tel Avivban is tanított. Az évek során különböző diplomáciai szerepeket töltött be: volt attasé, kulturális attasé,  III., II., I. osztályú titkár a világ számos pontján.
 
2006 és 2011 között Románia ciprusi nagykövete, 2013 szeptembere óta Románia izraeli nagykövete. A Grindeanu-kormányban a határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszter lesz.

Hirdetés