Trumpot most már lehetetlen megállítani

Az amerikai ingatlanmágnás utolsó esélyes ellenfele, Ted Cruz is visszalépett a republikánus elnökjelölt-jelöltségtől.
Hirdetés

Mivel az amerikai Demokrata Párton belül nagyjából lejátszott meccsnek látszik Hillary Clinton volt First Lady és külügyminiszter győzelme a jelöltségért folyó kampányhajrában – és ez annak ellenére is igaz, hogy Indianában most épp ellenfele, Bernie Sanders vitte el a pálmát –, az egész világ lélegzetvisszafojtva figyeli a Republikánus Párt előválasztási fejleményeit.

A kérdés azonban eldőlni látszik:

a döntő jelentőségűnek ítélt Indiana államban Donald Trump, az amerikai politika legújabb fenegyereke magabiztosan, több mint 53 százalékkal győzött legfőbb ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor előtt. Ez azt jelenti, hogy egyedül Trumpnak van esélye összegyűjteni a republikánus elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegáltat, és szinte száz százalékos bizonyossággal ő lesz a párt jelöltje a november 8-i elnökválasztáson.

Vereségét követően Ted Cruz bejelentette: visszalép, vagyis befejezi elnökjelölt-jelölti kampányát – ezáltal Trumpnak gyakorlatilag nem maradt ellenfele. John Kasich ohiói kormányzó ugyan még versenyben van, de az esélyei a nullához közelítenek, eddig kizárólag a saját államában, Ohióban sikerült nyernie.

Trumpot a republikánus pártelit kifejezetten rühelli,

eddig mindent megmozgattak, hogy meghiúsítsák az jelöltségét, de a pártvezetés és a konzervatív értelmiség által favorizált jelöltek (mint Jeb Bush vagy Marco Rubio) már rég kiestek a versenyből, Cruz visszalépésével pedig a populista milliárdos megállíthatatlannak látszik. Ezért némiképp meglepő fordulat, hogy Reince Priebus, a Repblikánus Párt elnöke azt írta a Twitteren: vélhetően Donald Trump lesz a párt elnökjelöltje, ezért minden republikánusnak össze kell fognia, és Hillary Clinton legyőzésére fókuszálni.

Donald Trumpnál ellentmondásosabb figurája

rég volt az amerikai politikatörténetnek: populista stílusa, politikailag inkorrekt megnyilvánulásai és elképzelései miatt sokan katasztrófának tartanák, ha a Fehér Ház közelébe kerülne, vannak azonban olyan elemzők is, akik az esetleges elnökségétől kifejezetten pozitív fordulatot várnak az Egyesült Államok külpolitikájában.

Hirdetés