Ezért nincs autópálya (sem) Romániában

Mert a minisztériumnak fogalma sincs, hogy kell csinálni.
Hirdetés

Néhány napja egészen döbbenetes adatokat tett közzé a Számvevőszék a 2014-re szóló jelentésében, amelyből kiderül, hogy az állami intézmények mennyire hozzá nem értően kezelik a közpénzt.

Most kiderült, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére szánt költségvetési alapokat kezelő szállításügyi minisztérium tavaly

képtelen volt elkölteni a rendelkezésére álló pénz egynegyedét, azaz három milliárd lejt.

Ezt Dragoş Pâslaru miniszterelnöki tanácsos mondta egy gazdasági konferencián.

Csak hogy értsük miről van szó: miután az EU-tagországok között Románia rendelkezik a legrövidebb autópálya-hálózattal (kevesebb, mint 700 kilométer), a sztrádaépítés pedig évtizedek óta az egyik legsürgetőbb teendője az országnak, az illetékes intézmény, a szállításügyi minisztérium nem tudja felhasználni azt a pénzt, amit egyébként éppen autópálya- és útépítésre különítettek el.

Pâslaru szerint a minisztériumban semmiféle elképzelés nem létezik arra vonatkozóan, hogy az infrastrukturális projekteket hogy kezeljék hatékonyan, szakaszonként. „Azzal foglalkozunk sokat, hogy hol haladjon az autópálya vagy a vasút, de azzal már nem, hogy ki, hogyan, mikor valósítja meg ezeket a terveket. Tíz évre előre elgondolunk egy projektet, de nem foglalkozunk azzal, hogy szakaszokra lebontva, konkrétan hogyan építsük meg és hogyan finanszírozzuk” – fogalmazott a miniszterelnöki tanácsadó.

Hirdetés

Nem a finanszírozás a probléma – mondja Pâslaru–, hiszen az Európai Beruházási Bank hatmilliárd eurót ad infrastruktúra-fejlesztésre, szinte nulla kamattal.

„Ennek a hanyagság az oka, valamint az, hogy nincs semmiféle alulról felfelé irányuló nyomás,

amely nagyobb odafigyelést kényszeríthetne ki. Romániát könnyű kenyérrel és cirkusszal megvásárolni” – fogalmazott.

Hát ezért nincs autópálya (sem) Romániában.

Hirdetés