Nószmóking és civilizációs ugrás

A dohányzásellenes törvénnyel semmi bajom. A demagógiával viszont tele van a tököm!
Hirdetés

Szóval: a tegnapi szent napon Románia belépett a civilizált országok elit klubjába. Az Alkotmánybíróság kimondta: a dohányzásellenes törvény úgy jó, ahogy van, tessék nyugodtan kihirdetni, tisztelt Elnök úr, aztán slussz-pássz. Ekkora civilizációs ugrást már rég nem láttam, de tényleg. Ha most be nem rántják a mioritikus hazát a Schengen-övezetbe, akkor soha! Oké, ez vicc volt. 

Nézem a televíziót: a kezdeményezők szinte kitöltik a képernyőt az elégedettségtől. És hát ez végül is jogos, hiszen komoly sikert könyvelhetnek el. Ami sok-sok éven keresztül senkinek sem sikerült, azt most, gyakorlatilag egyetlen lanyha ellenlépést leküzdve, egy tető és két fal közé hozták. Klassz, gratulálok! És nyilván – törvénytisztelő állampolgárként – nem fogok „nyilvánosan zárt” helyeken dohányozni, mihelyst a törvény életbe lép.

Két dolgot azonban megjegyeznék, a törvény kezdeményezőinek eufóriája közepette. Aurelia Cristea PSD-s képviselő asszony (a törvény anyja, ha úgy tetszik) kerek perec kijelentette a Realitatea TV reggeli műsorában, hogy aki nem ért egyet a törvénnyel, az a fiatalok egészségére tör. Aha, tehát ha történetesen nem értek egyet a kötelező migránskvótákkal, akkor a migránsok életére török. És ha történetesen nem értek egyet a kóbor kutyák kiherélésével, akkor meg négylábú barátaink életére fenem a fogam. De igazából nem is ez a lényeg. Hanem a következő: igazán kíváncsi vagyok arra, mennyiben fogja ez a törvény javítani az ilyen esetekben hirtelen pajzsra emelt fiatalok egészségét. Hány millió fiatal fogja, mintegy varázsütésre, egy emberként letenni a cigit.

Apropó egészség: a Tisztelt Ház ezzel a törvénnyel gyakorlatilag úgy igyekszik megóvni mindannyiunk egészségét, hogy bevezet egy tiltást. A tiltások hatásmechanizmusának vitatható hatékonyságától eltekintve, kérdezem: mi egyebet szándékszik tenni a tisztelt ház a mioritikus haza állampolgárainak egészsége érdekében, amikor az egészségügyi rendszerek európai indexe szerint Románia az ugyancsak ijesztő 32. helyet foglalja el. A 35-ből.

Na hát akkor, Tisztelt Ház, lehet ujjongani! És lehet a hatalmas civilizációs sikerrel kampányolni. De aki ezentúl nem a dohányzásba betegszik bele (értsd, az azonnal és tömegesen leszokók hada, no meg a nemdohányzók), azt mégis hogy a fenébe fogják civilizáltan ellátni?

Hirdetés