Kik adták a nevüket a könyvírásra vetemedett elítéltek munkáihoz?

Nomenklaturisták, plagizátorok, korrupcióval vádolt politikusok és papok segítik tudományos kutatásaikban a börtönök „akadémikusait”.
Hirdetés

A Hotnews kérésére az igazságügyi minisztérium közre bocsátotta azoknak az egyetemi oktatóknak, előadótanároknak a listáját, akik cinkosságot vállalva egyes elítéltekkel börtönbüntetésük csökkentése érdekében, ajánlót írtak tudományos munkáikhoz. A dokumentum tartalmazza a kiadók listáját is.

Mint ismeretes, a törvény értelmében ha egy elítélt ír egy könyvet, 30 nappal csökkenthető a büntetése. Ezt kihasználva pár év alatt közel ötszáz tudományos munka született a rácsok mögött, és a jelenség már elérte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét is.

A büntetés csökkentésének feltétele, hogy az íráshoz kedvet kapó elítélteknek be kell mutatniuk

legalább egy egyetemi oktató vagy egy előadótanár ajánlását, melyben igazolják a tudományos munka értékét.

A nyilvánosságra került listából kiderült: Gigi Becali tudományos koordinátorai között szerepel a limuzinnal közlekedő Laurenţiu Streza erdélyi metropolita, illetve a korrupcióval vádolt Teodosie Konstanca ortodox érseke is. Marius Petcu volt szakszervezeti vezető felkészítője nem más volt, mint a plagizálással gyanusított volt egészségügyi miniszter, Eugen Nicolaescu volt. Daniel Staicu üzletember nyolc könyvét a krajovai Sitech kiadó adta ki, mely összesen 130 elítélt könyvét jelentette meg.

Hirdetés

Adrian Năstase pártfogói között találjuk Paul Dobrescut, az egyik bukaresti egyetem volt rektorát, a nemzeti etikai tanács volt elnökét – aki a kommunizmus idején vezető tisztségviselő volt –, és Gabriel Ispas oktatási államtitkárt, akinek szintén volt már dolga a DNA-val.

A teljes lista az alábbi linken böngészhető/letölthető.

Hirdetés