A román parlament ezzel pályázhat a hülyeség aranyfokozatára

Találja ki, hány kutyája lehet ezután egy juhásznak! A komoly pásztori múlttal rendelkező mioritikus parlament döntése szerint.
Hirdetés

A dolog úgy kezdődött, hogy a romániai vadászok panaszkodtak, miszerint a juhászok hű ebei megzabálják a nyulakat meg az őzeket, és akkor ők mire lövöldöznek, ha eljön az idénye.

A gyors határozatairól világhíres román parlament – amely, ugye, már minden égetően fontos kérdést megoldott – azonnal vette a panaszlapot és intézkedett. A szenátor és képviselő urak (akik nyilván pont úgy értenek a juhtenyésztés, mint a vadászat rejtelmeihez – nem, utalni sem akarunk arra, hogy a vadászlobbi kicsit erősebb lehet, mint a juhász) megszavazták a vadászati törvény módosítását, amelynek ez a lényege:

Ha juhász vagy és síkságon legeltetsz, egy ebed lehet. Ha dombokon legeltetsz, akkor kettő. Ha hegyekben legeltetsz, akkor három.

A módosítást odalőtték Klaus Johannis elnöki asztalára, ő pedig, mindenki legnagyobb meglepetésére, ki is hirdette. Tehát, aki büszke csobánnál egy, két, illetve három kutyánál (legeltetési hely szerint) többet talál az ebszámoló ellenőr, akár 1.500 kemény lejre is büntethető. Szép! 

Ma reggel aztán Románia minden juhásza vakarta a fejét. Mert egyrészt ott van az a probléma, hogy egy, két vagy három eb talán mégsem elég egy több száz fős juhnyáj őrzésére. Főleg olyan helyeken, ahol farkas és medve is jár.

Aztán az a másik probléma is felmerült, hogy oké, síkságon legeltet a juhász, és van hat kutyája. Mi a francot csináljon a maradék öttel? Lője le? Akkor elviszi az ördög, meg az állatvédők. Kergesse el? Há’ de akkor még nagyobb kárt tesznek a vadász urak által féltve őrzött vadállományban.

Hirdetés

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter (tudják, a kürtős kalácsos) szintén sokkos állapotban van. Mint mondja, reméli, hogy újratárgyalható az ügy. És hogy felébred ebből az abszurd rémálomból. 

Szóval, ez a helyzet. Nincsenek szavaink.

 

Fotó: replicahd.ro

Hirdetés