Az Európa-erőd nem létezik

Akinek voltak eddig illúziói ezzel kapcsolatban, vigyázó tekintetét a horvát-szlovén határra vesse.
Hirdetés

Európában gombamód szaporodnak a haloványan drótkerítésre emlékeztető, műszaki akadályszerű tereptárgyak, lassan több uniós tagállam zárta le a határait, mint ahányan nem. (Azon már meg sem lepődünk, hogy a szupernyitott és hipertoleráns Svédország is bevezeti – ideiglenesen – a határellenőrzést Dánia felé, persze az Øresund híd közepén nem lesz annyira nehéz dolga.)

Ami azonban Horvátország és Szlovénia határán történik, az mégiscsak a bevándorlókérdés kudarcos összeurópai kezelésének újabb szintje. Az történt ugyanis, hogy a horvátok szerint a szlovénok az ő területükre építették a kerítés(szerű valami) egy szakaszát, ezért határozottan azt javasolják az északnyugati szomszédnak, hogy bontsa azt el, mert ellenkező esetben ők maguk fogják megtenni.

Tulajdonképpen azzal vádolták meg tehát a szlovénokat, hogy önkényesen határt módosítottak. A helyszínre horvát különleges rendőri egységek szálltak ki, és farkasszemet néztek/néznek a pengedrót túloldalán állomásozó szlovén kollégákkal, a média jelen lévő képviselői szerint a hangulat igencsak feszült. Bizonyos történelmi tapasztalatok szerint pedig nem jó jel, ha a délszláv térségben feszült a hangulat.

Ebben a tragikomikus szituációban benne van nagyjából minden, amit az Európai Unió aktuális állapotáról tudni kell.

Az utóbbi hónapokban sokat beszéltek az ún. „Európa-erődről”: van, aki reménykedve, a nyugati civilizáció fennmaradásánek egyetlen esélyeként, mások pedig riasztó perspektívaként, a bezárkózás metaforájaként tekintenek erre az Európa-(ön)képre.

Hirdetés

Azt hiszem, hogy azok, akik Európa-erődről beszélnek – bármilyen előjellel –, tévednek. Az Európa-erőd nem létezik, és valójában soha nem létezett, de ez csak mostanában, a migránsválság hatására vált világossá. Európa ma egyáltalán nem egy erődre hasonlít, sokkal inkább egy nyílt városra, amelynek lakói bezárkóztak a házaikba, és időnként átkiabálnak a kerítéslécek felett, hogy a szomszéd gyereke engedély nélkül mászott be a kertjükbe és letaposta a virágágyást.

Csoda-e, ha nem értik, mi történik eközben az utcán?

Fotó: Varga György/MTI

Hirdetés