Pontát nem az utca buktatta meg

Az ex-doktor, plagizátor, gyanúsított kormányfőt Liviu Dragnea dobta ki az ablakon.
Hirdetés

Mielőtt megrészegülnénk attól, hogy Victor Ponta az utca nyomására mondott le, meg egyéb romantikus és naiv ábrándokat kezdenénk szövögetni azzal kapcsolatban, hogy a román politika mennyire reszponzív a „zemberek” óhajaira, jusson eszünkbe, hogy Ponta lemondása, azaz lemondatása már régóta csövön van a PSD-ben.

Egy hónappal ezelőtt kiszivárgott, hogy a szociáldemokraták pontosan eltervezték Ponta kirúgását. A terv szerint a PSD-kongresszust követően, miután Liviu Dragnea lesz (és lett is) a pártelnök, egyszerűen megvonják a támogatást a kényelmetlenné vált Pontától.

Ez pedig pontosan így is történt. A tervekhez képest annyi eltéréssel, hogy Liviu Dragnea nem fáradt azzal, hogy a demokratikus döntés látszatára adva megszavaztassa a PSD vezetőségében Ponta kirúgását, hanem – kiszivárgott információk szerint – nemes egyszerűséggel

üvöltözni kezdett a kormányfővel kedden este,

miközben Bukarest utcáin 25 ezer ember tüntetett minden ellen, ami politikussal kapcsolatos.

Nem, Pontát nem az utca menesztette. A bukott doktor, bűnvádi eljárás alatt álló, elsúlytalanodott báb-Pontát egyszerűen kiszórta az ablakon Liviu Dragnea, aki puszta ürügyként használva fel a tiltakozó megmozdulásokat, most látta ehhez elérkezettnek az időt. Ő az a fajta politikus, aki csak a választások előtt veszi emberszámba a szavazópolgárokat, legyenek elevenek vagy holtak.

Dragnea nagyon szeretne miniszterelnök lenni, de sajnos nem lehet, mert ellene is bűnvádi eljárás folyik. Viszont a következő időszakot mindenképpen meghatározza majd, mivel ő a legnagyobb párt elnöke. És gondolkodás nélkül ejti majd az eddigi kormány tenyéren hordozott üdvöskéjét, sarokkövét, biztosítékát, a szintén egyre nagyobb bajba kerülő Gabriel Opreát is (soha nagyobb veszteséget), ha talál megfelelőbb megoldást.

Az a baj, hogy bármilyen koalíciós, kormányalakítási kísérletnek

csak rossz kimenetele lehet,

Hirdetés

ha az utcai tüntetések korrupcióellenes, megtisztulásos célkitűzései felől nézzük. Az ellenzéki PNL politikusai éppúgy bérlettel járnak a DNA-hoz, mind a PSD-sek, és a Tăriceanu-féle ALDE sem mentes a gyanúsítottaktól.

A mérleg nyelvének szerepét mindig nagy műgonddal eljátszó RMDSZ sem képes szabadulni saját korrupt és jogerősen elítélt politikusaitól.

Úgyhogy a következő kormány sem a szeplőtlenség jegyében alakul majd meg, sőt, a jövő évben esedékes választásokon sem szent emberek indulnak majd.

Szóval elég elé vagyunk.
 

Hirdetés