Egészséges erő

Ahelyett, hogy csendben láttamozta volna, miként veszik át a helyi önkormányzatok az állam egyik alapvető, de megoldatlanul hagyott feladatát, a törvény hajthatatlan őre, a kormányhivatal ebbe is belekötött: nem engedélyezte jogi személyek társulását az egyesülethez, majd a Kovászna Megyei Tanácsot is kiebrudalta a közösködésből.
Hirdetés

„Az önkormányzás létjogosultságának sokatmondó igazolása az a háromszéki összefogás, amely révén a települések önerőből próbálják megmenteni az állam által a megszűnés szélére sodort kórházakat.

Kézdivásárhelyen tavaly döntöttek a Háromszék az Egészségért Egyesület létrehozásáról, amelyet a környező községekkel alapítottak azzal a céllal, hogy közös kasszából fedezzék a településeket kiszolgáló, ám a pénzhiány miatt »lélegeztetőgépre kapcsolt« céhes városi egészségügyi intézmény működési költségeit.

Az életmentő beavatkozásnak természetesen nem mindenki örült. Ahelyett, hogy csendben láttamozta volna, miként veszik át a helyi önkormányzatok az állam egyik alapvető, de megoldatlanul hagyott feladatát – minden bizonnyal csakis a polgárok érdekeit szem előtt tartó jogszabályokra hivatkozva –, a törvény hajthatatlan őre, a kormányhivatal ebbe is belekötött: nem engedélyezte jogi személyek társulását az egyesülethez, majd a Kovászna Megyei Tanácsot is kiebrudalta a közösködésből.

A kórházat évente több százezer lejjel kisegítő akcióhoz végül egy község nem csatlakozott: Csernátonban úgy gondolják, az egészségbiztosítónak kell finanszíroznia a kórházat, és a településnek most amúgy sincs pénze. Az ellenvetés jogos, ám attól még messze nem helyénvaló magatartásról tesz tanúbizonyságot. Ujjal mutogatunk arra az államra, amely nemhogy a súlyos adólejeinkkel képtelen eredményesen gazdálkodni, de még azt is megengedi magának, hogy eurómilliárdokat hagyjon veszni az Unió által felkínált keretösszegből?!”

Hirdetés