Hegy alatti voksabrak

A regáti pártkancelláriákban is tisztában vannak azzal, hogy a külföldön élő választók veszélyesek a balkáni politikusokra.
Hirdetés

„Sejteni lehet, hogy az adólejeinkből fizetett illetékesek csak fejvakargatással tudnának válaszolni a kérdésre, hogy pontosan hány romániai választópolgár él ideiglenesen vagy tartósan külföldön, és ezeknek hol a pontos lakhelyük, hiszen a három évvel ezelőtti referendum kapcsán derült ki, hogy még az itthoni választói jegyzék naprakészen tartásával is hadilábon áll a szakhatóság. De valószínűleg nem is ilyen szervezési, intézményi hiányosságok állnak a levélszavazatok ügyében tapasztalható tétovázás mögött.

Hanem inkább az, hogy a regáti pártkancelláriákban is tisztában vannak azzal, hogy a külföldön élő választók veszélyesek a balkáni politikusokra. Mert aki akár kényszerből, akár szabad választásából ideiglenesen valamelyik jobban működő államgépezetű európai országba települt, és látta, hogy milyen az életszínvonal olyan helyeken, ahol az állam szolgáltat is a polgárok adóiért, azt nem lehet megvenni egy jól időzített állami fizetésemeléssel vagy voksolás előtti kampánymiccsel.

Az ilyen választónak program és cselekvés kell a szavazatért cserébe, márpedig az utóbbi évben mind a kormányoldal, mind az ellenzék leszerepelt, ha csak a levélben való szavazás kérdésénél maradunk. Amely nem csak a külföldön élők viszonylatában lehet érdekes, hiszen a választói regisztráció és a levélben való szavazás a pótlistás választói turizmust is kiiktatná a választási csalók fegyvertárából. Talán ez sem érdekük a voksainkért hamarosan nagy buzgalommal udvarolni akaró pártoknak?”

Hirdetés