A hatalom rabságában

A nagyvilágban senki nem veszi komolyan a román vezetést, és bár az EU-s tárgyalásokon Johannis képviseli az országot, az ő érvelését sem erősíti, hogy nem tud leváltani egy korrupcióval megvádolt kormányfőt.
Hirdetés

„Kínosak a magyarázkodások, hivatkoznak az ártatlanság vélelmére, Pontát még nem ítélték el, nem tekinthető bűnösnek, így maradhat nyugodtan posztján, de sűrűn előbukkan a stabil kormányzás szükségessége, közeleg a tél, Romániát is elérheti a menekültáradat, nem lehet politikai válságba sodorni az országot –  hangzanak az érvek. Az erkölcsi vonatkozás, a hiteltelenség, a nagyon negatív külföldi megítélés elsikkadt a kormánypárti magyarázkodásban. Hallhatunk azonban a gazdasági sikerekről, melyeket nem szabadna elgáncsolni egy kormányfőváltással.

Hiába hivatkoznak azonban a stabilitásra Ponta párttársai,  egyértelmű, súlyos válságot eredményez maradása is. Maguk sem bíznak már benne, az ideiglenes pártvezér, Liviu Dragnea próbál minden döntést kivenni kezéből, koalíciós partnereik egyre gyanakvóbbak, az ellenzék pedig igen jó fegyvert kapott, naponta többször felidézi, hogy a törvény előtt kell felelnie miniszterelnökünknek tetteiért. A nagyvilágban senki nem veszi komolyan a román vezetést, és bár az EU-s tárgyalásokon Johannis képviseli az országot, az ő érvelését sem erősíti, hogy nem tud leváltani egy korrupcióval megvádolt kormányfőt.

Victor Ponta tegnap elnyerte pártja egyhangú támogatását, megnyugodniuk azonban még korai, hisz az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene. A szociáldemokratákat még egyben tartja a közös érdek, tudják, az előremenekülés az egyetlen esélyük, ám nem ilyen egyértelmű a helyzet koalíciós partnereiknél.”

Hirdetés