Migránsokat Kolozsvárra!

Óriási előnyt jelentene számunkra. Olvassák csak el.
Hirdetés

Olvasom, hogy Emil Boc, a Kincses Város multikulturális polgármester-bajnoka kijelentette: Kolozsváron nem lesz metró, mert nem éri meg. Kolozsváron ugyanis csak félmillió ember lakik. És tényleg: a kimutatások szerint egy város akkor tud eltartani egy metrót, ha legalább egymillió ember él benne.

Ekkor jutott eszembe: milyen jól is jönne Kolozsvárnak egy kiadós migránshullám. Gondoljunk bele, micsoda előnyökkel járna, mondjuk 500 000 derék menekült befogadása.

1. Mindenekelőtt: azonnal lenne metrónk. Egymillió kolozsvári polgár, ugye, simán elbírja a költségeket.

2. Ugyancsak azonnali hatállyal érvénybe lépne a többnyelvűség. Mert a létező román, román, román és egyéb együttélő nemzetiségek nyelvei mellett megjelenne a szír, afgán, kurd stb. Micsoda lingvisztikai szivárvány lenne itt, kérem. Jó példa a magába zárkózó európai nacionalista, xenofób nemzet-városállamok számára.

3. Persze a mioritikus nemzetőrök-védők-féltők sem maradnának kenyér nélkül. Mert ilyen az igazi demokrácia! Mindenkire odafigyel. A migránsok befogadásának pillanatában gyakorlatilag megszűnne a magyarkérdés. Szó szerint. Annyi kérdéssel kellene hirtelen foglalkozni, hogy amellett az a 15-16 százaléknyi magyar… na, ne röhögtessenek. Igaz, a románkérdés is megszűnne. Ami szintén előny.

4. Megsokasodna a hagymakupolára emlékeztető tetejű templomok száma. Egy ideérkező félvak turista a Feleki tetőn állva úgy érezné, az ortodoxia Mekkájába érkezett. Aztán amikor rájön, hogy ez tényleg Mekka, már késő. De ez nem baj. Sőt. A vallási tolerancia otthona lesz Kolozsvár.

Hirdetés

5.  Gondoljunk bele, milyen sokszínű lesz a kulturális paletta. Az amúgy is igen gazdag fesztiválévad egy újabb, igen jelentős rendezvénnyel gazdagodna. Igen, a Kolozsvári Arab Napokról van szó. Főtámogató: a Mohamed Kulturális Alap.

6. Gheorghe Funarnak, Ionuț Țenének és a többi ősrománnak hirtelen rengeteg dolga akadna. Le kéne szállniuk ugyanis a magyarokról, és be kéne bizonyítaniuk, hogy az arabok valójában a dákok leszármazottai, Decebal király szélbe lövellt magjából szökkentek szárba, és Sarmisegetuzából indultak el anno, szintén menekültként, mondjuk, a barbár hun hordák elől futva.

7. Véget érne a magányos nők kora Kolozsváron. Ennyi erős, fiatal férfi – akik ráadásul mind orvosok, mérnökök, élsportolók, írók, kémikusok, esetleg profi katonák – simán felszippantja Kolozsvár szabad vegyértékű asszonyállományát. Különösen, ha bevezetnék a többnejűséget.

Hamarjában ezek a tagadhatatlan előnyei jutottak eszembe egy 500 000 fős migránskontingens kolozsvári letelepítésének. De ha bárkinek beugrik még valami, jelezze bátran. Online petíciót indítunk hamarosan. Olyan ajánlatcsomaggal, amit egy épelméjű városvezető sem utasíthat vissza. Különösen egy olyan multikulturalitás-imádó, mint Emil Boc.

Hirdetés