Hol az Unió?

Azzal, hogy az osztrák és a német hatóságok a gyalogszerrel útnak indult migránsáradat láttán úgy döntöttek, beengedik őket, a hatályos schengeni előírások és a migránsok regisztrációjára vonatkozó dublini szerződés gyakorlatilag a kukába került.
Hirdetés

„Az Unió külső határait a lehető leghatékonyabban kellene védeni az illegális bevándorlóktól. Csakhogy épp ez az, ami nem történik meg – Görögország gyakorlatilag uniós kötelezettségeit megszegve, regisztráció nélkül zúdítja tovább a partra vetődő migránsokat, akiket emiatt Magyarországnak kell nyilvántartásba vennie. Ami ekkora embertömeg esetében gyakorlatilag képtelenség. Főleg úgy, hogy mindeközben Budapesten verik el a port, amiért nem biztosít azonnal ellátást a számolatlanul özönlő embertömegnek, vagy nem engedi tovább őket.

Csakhogy ez utóbbi az uniós szabályok megszegése – a paradoxon az, hogy minden elhibázott kommunikáció, kapkodás és teszetoszaság ellenére még mindig Magyarország volt az, amely a görög partoktól Calais-ig legalább valamelyest a migránsügyben a saját és az Unió határainak védelméért tenni akaró, felelős államként próbált viselkedni. Azzal viszont, hogy az osztrák és a német hatóságok a gyalogszerrel útnak indult migránsáradat láttán úgy döntöttek, beengedik őket, a hatályos schengeni előírások és a migránsok regisztrációjára vonatkozó dublini szerződés gyakorlatilag a kukába került.

Vagyis az első nagy próbatételnél az EU legerősebb tagállama mondta ki, hogy ezen előírások semmit sem érnek. És hiába a kijelentések, hogy mindez egyszeri döntés volt: ostoba lenne az a Nyugatra vágyó szíriai vagy afgán, aki ezt nem értékelné meghívásként.

És ha az EU-tagállamok nem lesznek képesek minél hamarabb megállapodni abban, hogy a bevándorlók jogai mellett legalább ugyanolyan fontos az európai őshonos polgárok identitásuk megőrzéséhez és a nyugodt élethez való joga – vagyis hogy a befogadottaknak, ha nem csupán ideiglenesen, befogadóállomásokon itt tartózkodó háborús menekültek, hanem életüket itt folytatni akaró letelepedők, teljes mértékben, kompromisszumok nélkül alkalmazkodniuk kell az európai kultúrához, életformához, és el kell fogadniuk, magukévá kell tenniük az itteni értékeket –, valamint a határok fokozott védelme és az illegális bevándorlás megakadályozása, az okok felszámolása is elengedhetetlen, akkor hamarosan itt is lesznek a kapuknál. És nem fognak kopogtatni, hanem kertelés nélkül besétálnak rajtuk.

Hirdetés