Megalázott orvosok

A független igazságszolgáltatás határozatával valójában eltereli a figyelmet az állam felelősségéről, közben fiatal doktorok tömegesen hagyják el az országot, nem csak azért, mert a pályakezdő rezidensek fizetése nevetségesen alacsony.
Hirdetés

„Méltóságuktól érzik megfosztva magukat – írja egy fiatal rezidens a már említett oldalon.
Egyértelmű és bizonyos, hogy az egészségügyi rendszer alapjait az orvosok jelentik. Jó és elégedett orvos nélkül soha nem lesz minőségi ellátás. Mint ahogy az is tény, hogy vannak, akik visszaélnek a hippokratészi esküvel, és pénzért műtenek. Ez elfogadhatatlan – ám összességében lehetséges megvesztegethetőkké lefokozni, börtönnel fenyegetni az orvostársadalom tagjait szintén elfogadhatatlan. Az orvos nem a bürokrata rendszert éltető hivatalnok.

Nagyon összetett problémát kellene, ha nem is megoldani, legalább szakszerűen kezelni. Nem a tünetet, hanem az okot. És bár a tegnapi, huszonöt százalékos béremelésre vonatkozó bejelentés nem elhanyagolható, az orvosok máris leszögezték: ez egyrészt nem elég, másrészt hallani sem akarnak a hálapénz esetleges törvényesítéséről. Ismételten egy kapkodó, szavazatokért küzdő kormány intézkedéseit látjuk, immár olyan ez, mintha a sebész életmentő műtét helyett csupán fájdalomcsillapítót adagolna, egyre nagyobb dózisban.”

Hirdetés