Zászlóhiszti

Aligha várhat el őszinte tiszteletet az az állam, amelynek legfőbb helyi képviselője annyira beijed egy székely zászlótól, hogy hisztis óvodásként elviharzik a helyszínről.
Hirdetés

„A hisztiző politikusnál kevés szánalmasabb jelenség van. Márpedig a hétvégi hírek szerint Maros megye prefektusa, valamint a megyei közgyűlés elnöke szabályszerűen behisztizett, amikor a nyárádszeredai városnapokra érkezve azzal szembesült, hogy a román és az EU-zászló mellé a magyar és a székely zászlót is kitűzték, és mivel a több mint nyolcvan százalékban magyarlakta kisváros elöljárója nem volt hajlandó eltüntetni őket, a két román megyei vezető egyszerűen otthagyta a rendezvényt. (…)

Az utóbbi években a prefektúrák azt tartották a legfontosabb feladatuknak, hogy feljelentsék az önkormányzatokat a székely zászlók kitűzéséért – miközben azt tételesen semmilyen törvény nem tiltotta. Mindez rendkívül súlyos, ráadásul a Maros megyei prefektus a közgyűlés elnökével egyetemben most még inkább elvetette a sulykot, amikor nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy bármilyen helyi közösségnek jogában áll saját jelképeket használni. Botrányos távozásukkal ehelyett még inkább élezik a feszültséget az amúgy sem túl nyugodt légkörben. Pedig egy dolog bizonyos: az ilyen viselkedéssel a román állam képviselői semmiképpen sem fogják elérni, hogy a magyarok az általuk elvárt mértékben a magukénak érezzék a román állam jelképeit. Már csak azért is, mert aligha várhat el őszinte tiszteletet az az állam, amelynek legfőbb helyi képviselője annyira beijed egy székely zászlótól, hogy hisztis óvodásként elviharzik a helyszínről.”

Hirdetés