Kiverte a… nem, leverte a Szent Miháy templom vakolatát a hétvégi sörkoncert

A Bergenbier szervezte koncertsor állati hangosítással ment. Tényleg, tökéletes volt. Olyannyira, hogy az Isten háza se tudott neki ellenállni.
Hirdetés

A hétvégén, három napos főtér-lezárást követően, lezajlott a Bergenbier sörgyártó vállalat szervezte Barátságos Napok rendezvénysora. Volt sör Hencidától Bonchidáig, lágyabb-keményebb zene meg földtől égig.

A hangerő annyira profi volt (és erős), hogy a 600 éves Szent Mihály templom sem tudott ellenállni neki. Körülbelül egy négyzetméternyi vakolat kapta magát, és lehullt. Aminek a templomi gondnokság sejthető módon nem örült. Orosz Krisztofer, a templom kurátora szerint a pokoli dübörgés okozta a vakolatleválást. Különös tekintettel arra, hogy a színpad ezúttal nem a megszokott helyén, a tér nyugati oldalán, hanem közvetlenül a Mátyás-szobor mellett helyezkedett el, alig tíz méterre a templomtól.

A Bergenbier sörbarát vállalat képviselői a maguk részéről azt állítják, hogy betűről betűre betartották a polgármesteri hivatal által kiadott engedély szabályait, ami a színpad elhelyezését és a hangerő határértékeit illeti. Sőt, a hangpróbák és koncertek szüneteltek a templomi misék ideje alatt. Tőlük tehát senki ne követeljen semmit.

A polgármesteri hivatal szóvivője szerint a decibeleknek nem lehet parancsolni, nincs olyan felső határérték, amit tilos lenne átlépni. Továbbá olyan különleges feltételek sincsenek, amelyeknek műemléki környezetben szervezett rendezvények esetén meg kell felelni. A tulajdonos kötelessége az ingatlan megerősítése, az ehhez hasonló kellemetlen incidensek elkerülése végett. Amennyiben a kárvallott kártérítést igényel, felmérést kell végeztetnie a károkat illetően, amit aztán le kell adnia az illetékes hivatalban.

Na, hát így állunk. További szép nyarat kívánunk. És erősítsék meg épületeiket, tisztelt főtéri ingatlantulajdonosok. Meg dugják be a füleiket. Ugyanis dúl a fesztivál-évad: mindjárt itt a csodálatosan multikulturális Untold Fesztivál, utána meg jönnek a Kolozsvári Magyar Napok!

Hirdetés

 

Fotó: Dan Bodea

Hirdetés