Vérgáz az Untold fesztivál monokulturális promóvideója

Az ififőváros projekt felelősei ismét bebizonyították: tojnak a multikulturalitásra. Ez a fesztivál ROMÁN. Akkor is, ha nemzetközi. Akinek meg nem tetszik, kapja be!
Hirdetés

Közeledik a híres-nevezetes kolozsvári Untold Fesztivál. A Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa projekt legnagyobb eseménye.

És ahogy ez ilyenkor dukál, megjelent a promóciós videó is. Megnéztük, tessék: 

 

 

Nyilván profik csinálták. De nem csak profik. Mérhetetlenül bunkók is. Magasról tojnak arra, amiről egész évben folyt a szájkarate: hogy  Kolozsvár multikulturális város, meg hogy az ififőváros multikulturális projekt, és egyáltalán.

A videó első képsorai a Kincses Város ikonikus épületeit mutatják be. Melyek ezek, az Untold Fesztivál promóvideójának agymenői szerint? 

1. A Román Nemzeti Színház. Mondjuk, tényleg szép az épület. És jelenleg valóban a román nemzeti színház működik benne.

2. A megafallikus Avram Iancu szobor a funarióta korszakból (1992–2004), a róla elnevezett téren, a háttérben az ortodox katedrálissal. Értik, ugye? Kolozsvár ortodox város, bakker!

3. Baba Novac szobra. Sejthetően azért került a kiválasztottak közé, mert a figura illeszkedik a fesztivál román lovagokat felvonultató ikonográfiájába. Arról azonban megfeledkeztek az agymenők, hogy a szobor a Ceaușescu diktatúra idején került a helyére, és Gheorghe Funar, Kolozsvár vérnackó polgármestere 1998-ban felíratta a szobortalapzatra, hogy a magyarok nyírták ki. Amúgy az illető szerb zsoldosvezér volt Vitéz Mihály seregében. Na. Az is igaz, hogy a háttérben ott magasodik a Szabók bástyája. Külföldi szemmel nézve arra lehet gondolni, hogy ennek a Babának a vára. De ki a franc törődik ilyen apróságokkal.

3. A Memorandisták Emlékműve. Színtiszta, fajtiszta román remekmű, szintén a funarióta korszakból.

4. Látkép a városról, a középpontban a Klúzs Arénával. A Boc-korszak nagy vívmánya ez, ugye.

Hirdetés

Ennyi. Nos, egyrészt rettentően csodálkozunk, hogy kerülte el az agymenők figyelmét a mioritikus országegyesítő Mihály Vitéz szobra. Másrészt elmerengünk azon, hogy a legendás királyok világára építkező promóvideó hogy a francban hagyhatta ki a Kolozsvár főterén álldogáló egyetlen igazi királyszobrot, a Mátyásét. Mert hogy szívós munkával bebizonyították, mi több, oda is vésték az aljába, hogy román volt az istenadta. Úgy tűnik, nem eléggé román, nem eléggé király, és nem eléggé legendás.

Na de menjünk tovább. A következő képsor bemutatja a Másvilágot: azt a birodalmat, ahol ez az egész csodálatos vircsaft július 30. és augusztus 2. között lezajlik majd. A dizájn otromba módon emlékeztet a Travian-típusú számítógépes játékok látványvilágára, csak a szereplők módosultak némileg, a nemzetkarakterológia szerint. Multikulturalitásnak itt sincs nyoma. Kizárólag a nagynemzeti ikonográfia érvényesül. Véletlen csupán, hogy néhányuk –  a vámpír, a boszorkány, a sárkány, a királyi fők – nemzetközivé avanzsált.  Nem lehetett őket kiradírozni a globális hőstérképről. Mellettük ott feszít az autohton Greuceanu és Făt Frumos. Van egy király is, aki, nem tudni, miért, fenyegetően emeli a néző felé buzogányát, vagy jogarát.

Van még egy érdekes kis ikonográfiai elem: egy nagy U betű, fekete-fehér vonalrácsban. Nyilván az Untold első betűje. De némileg emlékeztet Kolozsvár szeretett futballklubjának címerére is. Jó na.

A képeket kísérő markáns férfihang profi angolsággal ecseteli, hogy ilyet még nem látott a világ. Érteni véljük, hogy az agymenők választása miért esett épp erre a nyelvre. Angolul, ugye, mindenki tud, még a külföldiek is. A hang mindent szépen felsorol, a fellépőket is, ahogy kell. Csak egyetlen dologról hallgat, éppen úgy, mint a képek. Arról a bizonyos multikulturalitásról, ami ennek a városnak állítólag lényegi jellemzője. És az ifjúsági főváros projekt sokat szellőztetett eszmei alapvetése.

Emlékeznek még a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa projekt himnuszára? Amit a Share Föderáció idén márciusban nagy gangosan kitett, aztán gyorsan le is vett, mivel annyira ciki volt, hogy a közösség egy emberként esett neki? Igen, a csajos-segges. Tessék, emlékeztető gyanánt:

 

 

Na, hát az Untold promóvideó is simán megüti azt a szintet. Le kéne venni. Mert ciki! Nagyon az! Vajon mit szól hozzá Kolozsvár multikulturális polgármestere, Emil Boc? Tetszik neki? Vagy mégsem? Ha igen, akkor ő is besorolható az Untold Feszt mitikus lényvilágába. Mondjuk, gonosz törpeként.

Hirdetés