Az autópálya Budapesthez kapcsolja Erdélyt, nem Bukaresthez!

Mégpedig pontosan a Nagy Román Egyesülés 100 éves évfordulója alkalmából. Árulás!
Hirdetés

Négy évbe telt, de sikerült: enyhe túlzással bár, de Romániát immár autópálya köti össze Magyarországgal. Befejezték ugyanis az Arad-Nagylak autópályaszakaszt (40 km), továbbá szombaton délután felavatták a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelyet, illetve a Nagylak–Pécska autópályaszakaszt (16 km).

Ebből az alkalomból Victor Ponta miniszterelnök meghatónak szánt bejegyzést is közölt Facebook-oldalán, melyben arról ír, hogy egyik őse, az Osztrák-Magyar Monarchia polgára – aki egyébként még a Ponte névre hallgatott, és foglalkozására nézve útkövező volt – 1900 körül Triesztből (ahol életvitelszerűen lakott) családostól Pécskára költözött, hogy részt vegyen a Pécskát és Nagylakot összekötő közút megépítésében. Az ős ott ragadt, a románok Pontára változtatták a nevét. És hogy minden jó legyen a végén, százegynéhány évvel később egy Ponte-Ponta-leszármazott avatta fel a Nagylak-Pécska-Arad autópályaszakaszt. Tényleg megható!

Igen ám, de az éles román hazafi szemek azonnal kiszúrták az autópálya-projekt tragikus, mondhatni, hazaáruló, irrendenta, revizionista stb. szépséghibáját. A romani-buni.info internetes oldal szerint a szebeni, kolozsvári, brassói, gyulafehérvári, marosvásárhelyi, kovásznai románok (vagyis Erdély!) előbb „kapcsolódnak össze” Budapesttel, mint Bukaresttel. Ráadásul 2018-ban, vagyis pont akkor, amikor Románia a Nagy Egyesülés 100 éves évfordulóját ünnepli. Mert, ugye, a román főváros felé haladó autópálya, állításuk szerint még sehol se lesz, amikor ez a másik elkészül.

Hát, mit is mondjunk. Le kéne állni, hazafiak! Ez vérlázító!

Hirdetés