Álszentség

Az állam óriási energiákat szív ki az ortodox egyházból, és ez kölcsönös. Az erő gyakori fitogtatását pedig – jól tudjuk – rendszerint más vallások és nemzetiségek bánják.
Hirdetés

„A nemzetközi helyzet ismeretében természetes az elővigyázatosság, ám az álszent reakciók hevességén megütköznek azok, akik jól tudják, hogy a román állam a »nemzet egyháza« révén milyen gátlástalan hagymakupolás honfoglalást hajtott végre.

Nemrég a nemzetközi sajtó is felfedezte, hogy Romániában még a gazdasági válság közepette is havonta 10 ortodox templomot adtak át, miközben az egészség- és tanügyi infrastruktúra romokban hever. Ráadásul – 130 évvel az eredeti ötlet törvénybe foglalása után – most épül a fővárosban a Nemzet Megváltása nevű ortodox óriáskatedrális, amely állítólag végül »csak« mintegy 100 millió euróba kerül, s amelyhez adólejeikkel hozzájárulnak a más vallásúak, így a mintegy 70 ezer romániai muzulmán is. Sőt az is köztudott, hogy a kormány évente több millió lejjel támogatja külföldi ortodox templomok megépítését.

Az állam óriási energiákat szív ki az ortodox egyházból, és ez kölcsönös. Az erő gyakori fitogtatását pedig – jól tudjuk – rendszerint más vallások és nemzetiségek bánják. Az országban jó ideje jelen lévő muzulmánok – és nem a jövő terroristái – számára tervezett bukaresti központ sérti egyes grandomán, szüntelenül egyeduralomra törekvő vallási és politikai vezetők büszkeségét, akik a nyugati világ félelmeit meglovagolva kürtölhetik világgá álságos aggodalmukat. Pedig ők is jól tudják, mindig az övéké a legnagyobb.”

Hirdetés