Minden diák és tanár mellé állítsanak rendőrt!

A híradások alapján úgy tűnhet, mintha az érettségi vizsga egy különösen aljas, új bűncselekménytípus lenne, minden gyerek svihák és hülye egyszerre, az oktatók pedig korrupt gazemberek.
Hirdetés

Veríték, könnyek – vér ugyan még nem – és mindenekelőtt leleplezések: ez a kép élhet bennünk az idei érettségi vizsgáról, de lassan évek óta megy ez a lemez. Lassan mondom, hogy mindenki értse:

le-lep-le-zés, bot-rány. 

A gyanútlan szemlélőnek az a benyomása támadhat, hogy az egész érettségi vizsga egy gigantikus maffiaügylet, amelyben katedrán ülő szemüveges, őszülő halántékú, kopott pulcsis don Escobarok zsáknyi aranyakért ördögi vigyorral félrenéznek, ha a szenyorita előhúzza a szvetterujjból a gyűrött cetlit a matekpélda megoldásával.
 
Bizonyára lesznek még olyan hírek, hogy szabálytalanságok fordultak elő itt meg amott, de  

ez nem jelent mást, mint hogy szabálytalanságok fordultak elő, pont.  

Ha szabálytalanul kelek át az úttesten, és van a közelben rendőr, jól megbüntet, és nagyon helyesen teszi. De senki sem igyekszik azt sugallni, hogy a gyalogosok úgy általában bűnözők, akiket fokozott rendőri jelenléttel kell megakadályozni bűnös szenvedélyük gyakorlásában, miszerint időnként akkor is átkelnek a zebrán, ha a lámpa pirosat mutat. Rejtő Jenő óta tudjuk, 

mi a helyzet a forgalmi rendőrökkel meg a pofonokkal. 

A helyzet az, hogy ha valaki a jelenlegi körülmények ellenére is szabálytalankodik az érettségin – tanárként vagy diákként, egyre megy –, az nemcsak erkölcsileg megkérdőjelezhető módon jár el, de jókora balfék is. Az érettségi vizsgák idejére ugyanis az iskolaközpontok nehezen megkülönböztethetővé válnak egy fegyháztól. A folyosón rendőrök grasszálnak, a tantermeket bekamerázzák, újabban a videó- mellett hangfelvételt is készítenek a vizsgáról, a dolgozatokat hatósági kísérettel átszállítják egy másik iskolaközpontba, hogy az ottani don Escobarok javítsák ki, a részrehajlás gyanúja nélkül. 

Minden arra utal, hogy itt potenciális bűnözőkről van szó, 

akiket muszáj maximális felügyelet alatt tartani, ha jót akarunk a társadalomnak. Az általános meg középiskolai oktatói kar pedig pont alkalmas a bűnbakszerepre: ezek azok az emberek, akikkel évtizedek óta folyamatosan kicseszett minden oktatási reform, éhbérért gürcölnek (tehát könnyen megvesztegethetők, ugye), az érdekérvényesítési képességük pedig a béka feneke alatt van, mert ki a fenét érdekel ebben az országban, ahol képtelenség egy olyan miniszterelnököt találni, aki ne plagizált volna, ha mondjuk sztrájkolnak a tanárok, legalább addig sem kell fizetést adni nekik. Igazán nem oszt, nem szoroz már, ha egy egészen kicsit kriminalizáljuk őket. 

Nem akarunk ötleteket adni az illetékeseknek,  

de a biztonsági óvintézkedések tárházát még korántsem merítették ki kellőképpen. Nem ül senki a minisztériumban, akinek eszébe jutott volna a vizsga előtti motozás? Tudják, mire képes a modern technika? Hogy milyen lehetetlen helyekre lehet elrejteni ezeket a mai kütyüket? De ne álljunk meg félúton: posztoljanak rendőrök minden osztályteremben, több is egyszerre. A DNA pedig tartsa melegen a bilincseket az iskola előtt.
 
Hátha sötétben bujkáló pedagógust látnak elsurranni, tételekkel a kézben, a kertek alatt.

Hirdetés