Pirruszi győzelem

A szóba jöhető forgatókönyvek bármelyike esetén a következményektől senkinek nem lesz kedve ünnepelni. Legkevésbé a görögöknek.
Hirdetés

„A másik lehetséges megoldás az lehet, hogy legkésőbb július 20-ig az európai jegybank elzárja a görög bankrendszert még életben tartó pénzcsapot, amire minden alapja meglenne, ha a hellének oda sem törlesztik a fizetnivalójukat. Ebben az esetben az ország összeomlása szakértők szerint napok kérdése. A vasárnapi ünneplok alighanem gyorsan kimennének ismét az utcára, de ünneplés helyett minden bizonnyal új kormány állítása lenne a szeánsz napirendjén. És ha kitör a káosz, turistaként sem volna sokkal biztonságosabb a hellének földje az észak-afrikai tájaknál ezen a nyáron.

E változat esetén a görögök gyorsan kiválhatnak az eurózónából, mert kénytelenek lennének saját valutát bevezetni. Ha Európa magukra hagyná a görögöket, ami egyrészt a vasárnapi népszavazás eredményének maradéktalan tiszteletbevételével még logikus is volna, azt rövid távon ők szenvednék meg a legjobban. Persze, lehet, hogy kerülne keleti jelentkező, amely politikai előnyök fejében hajlandó volna tovább hajigálni a pénzt zsákszámra a feneketlen görög kútba.

De Európa és a valutaunió számára, ha ezekre úgy tekintünk, mint megőrzésre méltó közös értékekre, hosszabb távon jobb lenne a görög kiválás. Ha, mint egyes szakértők vélik, hiba volt a görög gazdaság beépítése az európai valutaunióba, akkor ezt helyre lehetne hozni úgy, hogy a költségvetési fegyelmet mint eurózónabeli kötelességet szintén lazán kezelni hajlamos többi ország is okuljon az esetből. Így hosszabb távon a tisztességesek arathatnának nem pirruszi győzelmet a szabályokat csak kijátszani való akadálynak néző ügyeskedok felett.”

Hirdetés