Kormosok és kormozottak

A vádhatóság nem csak a kormosokat – sőt nem is minden kormost! – kérdez meg a cselekedetei felől, hanem bizonyos politikai játékoknak megfelelően sokakat be is kormoz.
Hirdetés

„Jogtiprással nem lehet igazságot szolgáltatni! Szinte naponta szem- és fültanúja vagyok főleg az ügyészség által elkövetett visszaéléseknek, nem szólva arról, hogy valakinek a megvádolását még nem tartom – így az alkotmány, benne az ártatlanság vélelme – igazságszolgáltatásnak. Annál is inkább nem, mert a vádhatóság nem csak a kormosokat – sőt nem is minden kormost! – kérdez meg a cselekedetei felől, hanem bizonyos politikai játékoknak megfelelően sokakat be is kormoz.

Ki emlékszik már a Toni Greblă nevezetű alkotmánybíróra, akit tengernyi sületlenséggel való megvádolása után menesztettek hivatalából, de mikor kiderült, semmi sem igaz az egészből, még bocsánatot sem kértek tőle. Vagy ott van Livia Doinea Stanciu, a Legfelsőbb Semmítőszék elnökének esete, aki, mivel nem adta meg pénzbeli tartozását egy Mariana Rarinca nevű ismerősének, amikor ez követelte a summát, egyszerűen bezáratta. S amíg a törvényszék ártatlannak nem találta, ült 191 napot…

Engem azonban leginkább az érdekel, hogy mindinkább politikai célokra használják fel a jogszolgáltatást. Hargita megye vezetőségét például egyszerűen »lefejezték«, mert zavarta a hatalmon lévőket a nemzetiségük melletti kiállásuk. Éspedig olyannyira, hogy a napokban egy hatalmas zászlót és rengeteg katonát rendelt ki oda a gatyatábornoknak mondott pótminiszterelnök, jelezni akarván, ki itt az úr, ki parancsol. És megjósolhatom: mivel a cél az erdélyi magyarság, főleg választott vezetőinek, intézményeinek lassú felszámolása, lesz még ilyen. És ezt tehetik, mert sem az ügyészek, sem pedig a hírszerző szolgálat – e két intézmény szorosan együttműködik – ténykedését gyakorlatilag nem ellenőrzi senki.”

Hirdetés