Idegháború

Sokba fog kerülni nekünk ez a puskaporszagú rágógumi-demokrácia, kezdve a hadászati kiadások növekedésétől. Például autópálya-építés helyett vadászgépeket vásárolnak.
Hirdetés

„A mostani idegháborúnak már vannak nyertesei is. Az erőszakszervek alkalmazottai, nyugdíjasai. A román parlament rekordidő alatt elfogadta a katonák speciális nyugdíjára vonatkozó törvényt. Hétfőn a szenátus, kedden a képviselőház bólintott rá a tisztességes nyugdíjjárulék-fizetőket arcul csapó jogszabályra. Mindegyik párt támogatta, hogy a védelmi, belügyi és hírszerzési alkalmazottak többé ne fizessenek nyugdíjjárulékot. Ráadásul nyugdíjazáskor az illető katona érdekeinek megfelelően választhatja ki azt a fél évet, amikor jövedelme a legmagasabb volt. Ennek alapján számítják ki nyugdíját. Az ideiglenes kormányfő, Gabriel Oprea háromcsillagos nyugállomány útábornok szerint az elfogadott törvény szolidaritási gesztus. Számára biztos az, de nekünk inkább az átkosbeli praktikák jutnak eszünkbe. Amikor az elnyomó, megtorló gépezet hűséges embereit jól megfizették, hogy hányinger nélkül végezzék piszkos munkájukat. Még élnek és magas nyugdíjat kapnak az egykori szekusok, állambiztonságiak.

De a külföldön harcoló zsoldos katonák honvédelmi szerepe is vitatható. Választott életpályájuk semmivel sem fontosabb, mint az orvosok vagy pedagógusok hivatása. Sőt, az ország jövője szempontjából az oktatás és egészségügy fejlesztése sokkal inkább meghatározó, mint a nyugállományú mundérosok kiemelt támogatása.

Természetesen a bennünk lakozó pacifista énünk is megérti a terrorfenyegetettséget, a mostani népvándorlás okozta gondokat. De ki kell mondani azt is, hogy a gyújtózsinórt a demokráciaexport címén a hatalmi övezet kiterjesztésére törekvő amcsik gyújtották meg.”

Hirdetés