Pontáék futása

Ha tudomásul veszik végre, ha nem, leáldozott a szocialistáknak.
Hirdetés

„A legfőbb kormánypárt bojkottja ellenére a liberálisok sikerrel jártak: Oprea pártja, az RMDSZ, a nemzeti kisebbségek, sőt, néhány rebellis szociáldemokrata honatya segítségével elegen voltak ahhoz, hogy dönthessenek, a végeredmény pedig már nem hozott meglepetést: Ungureanut elsöprő többséggel választották meg az intézmény élére.

Mindez pedig azt jelzi: ha tudomásul veszik végre, ha nem, leáldozott a szocialistáknak. Agóniájuk ideig-óráig nyújtható még, de arra is kevés az esélyük, hogy kormányzati pozícióból induljanak a jövő évi választásokon, nemhogy győzelmet arassanak, és 2016 után is hatalmon maradjanak.

Az viszont jócskán beárnyékolja a képet, hogy a kibontakozó új többség is ugyanolyan »erkölcstelen megoldásra« alapoz, mint jó tíz évvel korábban Traian Băsescu tette, kezet nyújtva a nemrég börtönbe került Dan Voiculescu volt szekusbesúgónak, beemelve zsebpártját a hatalomba. Az új Dan Voiculescu neve ezúttal Gabriel Oprea: sokak szerint ő is a titkosszolgálatok neveltje, ugyanolyan gátlástalanul vált pártot, szövetségest, mint a médiamogul tette, és ugyanolyan ijesztő, ahogy politikai színezettől függetlenül minden kormányba beépül.

Így késik mindegyre a valós rendszerváltás Romániában, így fullad bele önnön sötét múltjába az ország, és így hal el lassan a reménye is annak, hogy egyszer csak normális jogállamban, fejlett demokráciában élhetünk.”

Hirdetés